fbpx
Mestnik
Andreja Preskar: "Opažamo, da je število otrok in mladih, ki potrebujejo očala, vse večje."
Aktualno Dogodki Novice

Preveč računalnika za (pre)mlade oči

Osnovnošolci, dijaki, študenti… vsi so v letošnjem šolskem letu bolj kot šolske klopi gulili domače računalnike. Nekateri seveda z velikim veseljem, drugi z manjšim, a kdo bi jim zameril – prvim in drugim. Dejstvo pa vseeno je, da to ni ok. Ni ok za zdravje, psihološko in fiziološko. In pri slednjem definitivno – vsaj v primerjavi s poukom v šoli – najbolj nastradajo oči. O vplivu računalniških ekranov na spremembe pri vidu smo poprašali strokovnjakinjo Andrejko Preskar z očesnega centra Preskar.

Glede na to, da je v preteklem letu večina pouka potekala na daljavo, učenci in dijaki ogromno časa preživijo pred računalniki. Kako to vpliva na “mlade” oči? Bodo lahko posledice vidne šele čez nekaj let oziroma bodo takrat še hujše?

Dolgotrajno delo z računalnikom povzroča občutek suhih in razdraženih oči, utrujenost oči, občutljivost na svetlobo ter glavobole. Oko se mora namreč pri gledanju na bližino prilagoditi, kar pa zahteva določen napor. Poleg vsega naštetega pa predstavlja tudi povečano tveganje za razvoj in naraščanje kratkovidnosti.

Raziskave so pokazale, da se je v zahodnem svetu v zadnjih 40-ih letih število kratkovidnih oseb praktično podvojilo, nedavna študija pa potrjuje, da se je delež kratkovidnosti med otroci v času pandemije Covid-19 povečeval mnogo hitreje kot pa v prejšnjih petih letih, kar pripisujejo povečanemu delu z digitalnimi napravami.

Ali lahko računalniški ekran povzroči dioptrijo oziroma slabšanje dioptrije pri otrocih?

Pri razvoju kratkovidnosti sta najpomembnejša dva dejavnika: dednost in okolje z načinom življenja. Otroci kratkovidnih staršev imajo trikrat večjo verjetnost za pojav kratkovidnosti. Pomembna dejavnika okolja pa sta tesno povezana med seboj: pretirano bližinsko delo, predvsem z digitalnimi napravami in pomanjkanje gibanja na svežem zraku.

Otroci kratkovidnih staršev imajo trikrat večjo verjetnost za pojav kratkovidnosti

Ali pri vas v vaših optikah morda opažate večje število otrok in mladih, ki bi potrebovali očala?

Kratkovidnost med mladimi v razvitem svetu narašča in z njo tudi potreba po očalih. Tudi sami opažamo, da je število otrok in mladih, ki potrebujejo očala, vse večje. Kot že rečeno, je za nastanek kratkovidnosti zelo pomemben čas, ki ga otroci preživijo zunaj na dnevni svetlobi. Zato spodbujam vse otroke in njihove starše, da čim več prostega časa preživijo zunaj, na svežem zraku v naravi, proč od računalniških zaslonov. Poleg številnih ugodnih učinkov bodo s tem nekaj koristnega naredili tudi za svoje oči in vid.

Kaj priporočate otrokom, pa tudi drugim, ki večino svojega časa preživijo pred računalniki? Kaj lahko – poleg že omenjenega gibanja na svežem zraku na dnevni svetlobi – naredijo, da bi čim bolje zavarovali svoje oči oziroma svoj vid?

Med uporabo računalnika je najbolj priporočljiva dnevna svetloba in izogniti se moramo odboju svetlobe od ekrana. Ob delu na računalnik ponoči je zaželeno, da si prižgemo dodatno svetilo, saj kontrast teme in svetlega zaslona dodatno utruja oči. Ekran naj bo postavljen tako, da bodo okna ob strani in ne pred ali za njim. Pomembna je tudi pravilna namestitev ekrana, ki naj bo 50-70 cm od oči in središče ekrana naj bo 10-15 stopinj pod očmi. Vsakih 20 minut dela z računalnikom naredimo krajši premor s pogledom v daljavo. Delo na računalniku zahteva nenehno pozornost, zato manjkrat pomežiknemo, to pa vodi v izsušenost in razdraženost očesa. Tako svetujemo pogostejše mežikanje z očmi, ne pozabimo pa tudi na primerno vlažnost prostora. Kadar že imamo občutek suhega očesa je smiselno, da v oči nakapamo umetne solze brez konzervansov in oči za nekaj minut zapremo in pokrijemo z dlanmi. V zadnjem času se pogosto omenja modro svetlobo, ki jo oddajajo digitalne naprave in njeno povezavo s težavami pri delu z računalnikom. Za nevtralizacijo te modre svetlobe obstajajo očala, lahko brez ali z dioptrijo, ki to svetlobo nevtralizirajo, s tem pa se zmanjša utrujenost oči in bleščanje. Dve uri pred spanjem pa se le izognimo delu na računalnik in ne uporabljajmo telefona ter tablični računalnik, saj s tem motimo izločanje melatonina, ki je pomemben za spanje.

Ob delu na računalniku ponoči je zaželeno, da si prižgemo dodatno svetilo, saj kontrast teme in svetlega zaslona dodatno utruja oči.

N.Š.

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih