fbpx
Mestnik
Bojan Kekec, direktor novomeške komunale.
Aktualno Občina Politika

Podražitev komunalnih storitev v Novem mestu

Komunala Novo mesto bo v občinah osrednje Dolenjske podražila komunalne storitve. Cene bodo dvignili med 12 in 20 odstotkov, glede na občinske subvencije. To bo v primeru štiričlanske družine v povprečju pomenilo dvig zneska za pet do sedem evrov, so rekli v vodstvu Komunale Novo mesto.

Novomeški župan Gregor Macedoni je v imenu omenjenih osmih občin na današnji novinarski konferenci v Novem mestu pojasnil, da je predlogu dviga cen komunalnih storitev, ki ga mora še potrditi šest od osmih občinskih svetov, botroval dvig cen energentov, materiala in stroškov.

Na podražitev je vplivala tudi izvedba projektov prenove in posodobitve komunalne oz. predvsem vodovodne infrastrukture v zadnjih letih.

Gre sicer za podražitev komunalnih storitev občinah ustanoviteljicah oz. v Mestni občini Novo mesto in v občinah Šmarješke Toplice, Šentjernej, Mirna Peč, Žužemberk in Straža. V občinah Škocjan in Dolenjske Toplice so tamkajšnji svetniki omenjene podražitve že potrdili. V Občini Škocjan so komunalne storitve podražili za skupaj 5,36 evra, V Dolenjskih Toplicah pa za 9,2 evra.

V Mestni občini Novo mesto naj bi se omenjene storitve podražile za približno desetino, znesek na položnici povprečne štiričlanske družine pa naj bi bil ob občinski subvenciji višji za šest evrov, je dodal novomeški župan.

Direktor Komunale Novo mesto Bojan Kekec je navedel, da so se jim stroški električne energije zadnji dve leti povečali za 1,6 milijona evrov, z zadnjimi naložbami pa so imeli 1,1 milijona stroškov. Pri 17-milijonskem proračunu Komunale Novo mesto gre tako za skupaj 2,7 milijona evrov več stroškov, je poudaril.

Potrebne kemikalije so se podražile za 100 odstotkov, material za 15 do 30 odstotkov, zrasle pa so tudi minimalne plače in cena najema komunalne infrastrukture. Če podjetje svojih storitev ne bi podražilo, bi ga čakale težave z likvidnostjo, je še ocenil Kekec.

STA.

Sorodni članki

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih