fbpx
Mestnik
Slika je simbolična.
Aktualno Kronika in policijska poročila

Policija obvešča: ne nasedajte goljufom

Danes je bila policija obveščena, da naj bi se na dvorišči dveh stanovanjskih hiš v Novem mestu, kjer prebivajo  starejši občani, z osebnim avtomobilom pripeljali neznanci. S pretvezo, da gre za uslužbence elektro podjetja in naj  bi pregledovali prostore zaradi namestitve opreme, so poskušali vstopiti v hiši. Eden izmed stanovalcev je posumil, da gre za goljufe in jih je pregnal. Odpeljali so se z osebnim avtomobilom temnejše barve. Policija občane poziva, naj bodo ob obiskih neznancev še posebej previdni in naj se prepričajo o namenu obiska. Če posumijo, da gre za goljufe, naj takoj o tem obvestijo številko 113.

Policisti opažajo, da so žrtve tovrstnih kaznivih dejanj predvsem starejši, tatvine pa so bolj pogoste v dopoldanskem času. Storilci žrtve zamotijo s pogovorom in se predstavljajo kot delavci elektro, komunalnih ali gradbenih podjetij,  odkupovalci železa, serviserji in podobno. Njihov glavni namen je, da žrtev zvabijo iz hiše in preusmerijo njeno pozornost, sostorilci pa v  tem času vstopijo v hišo in izvršijo kaznivo dejanje. Oškodovanci največkrat šele po njihovem odhodu ali celo v naslednjih dneh ugotovijo, da so bili žrtev kaznivega dejanja. Občanom svetujemo, da so ob nenapovedanih obiskih neznancev še posebej pozorni. Tujcev naj ne vabijo v hiše in jih imajo ves čas pod nadzorom. Tudi v primeru, da hišo zapustijo le za kratek čas ali ob delu na bližnjem vrtu, naj vrata zaklepajo in imajo ključ pri sebi. Ob pojavu sumljivih oseb naj bodo pozorni na njihov osebni opis, si zapišejo registrsko številko vozila in o tem takoj obvestijo policiste na številko 113.

Sorodni članki

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih