fbpx
Mestnik
javni prevoz
Foto: Občina Novo mesto.
Aktualno Novice Občina

Ponovno odprte linije javnega prometa: Obvezne maske in razkuževanje rok ob vstopu

Z včerajšnjim dnem so se ponovno odprle linije javnega potniškega prometa. V občini Novo mesto bodo avtobusi vozili po ustaljenem voznem redu, za razliko od nekaterih večjih mest, ki bodo vsaj v prvem tednu bistveno okrnila število avtobusov in pogostost njihove vožnje. Poleg mestnih avtobusov so včeraj začele obratovati tudi medkrajevne avtobusne linije in tretjina linij železniškega prometa.

Pravila uporabe javnega potniškega prometa

Za uporabnike javnega prevoza so vzpostavljena nova pravila, ki zagotavljajo čim večjo varnost udeležencev. Vsak avtobus bo opremljen z razkužilom, ki ga mora potnik uporabiti ob vstopu. Obvezno je tudi nošenje maske, med potniki pa bi morala biti vzdrževana razdalja metra in pol, kar je težko predstavljivo, predvsem pa skoraj neizvedljivo. Direktorica Javnega holdinga Ljubljana, kamor sodi tudi Ljubljanski potniški promet razlaga, da zaradi pričakovane manjše uporabe javnega prevoza, zasedenost avtobusov ne bo presegla 30–40 %. Na podlagi predvidevanja je bila zato tudi predpisana varnostna razdalja 1,5 metra. Če se bo izkazalo, da bo uporabnikov več, bodo uvedli večje število avtobusov na določeno linijo.      

Kupovanje voznic pri voznikih avtobusov ne bo možen

Novi predpisi varujejo tudi voznike, pri katerih ne bo moč kupiti vozovnice. V ljubljanskih avtobusih bodo dodatno zavarovani s prepovedjo vstopa potnikom skozi prva vrata. Prehod po speljan z vhodom pri drugih in izhodom pri zadnjih vratih. Novomeški avtobusi so manjši in zaradi tega verjetno ne bodo imeli izoliranega vstopa in izstopa, ravno tako pa je pretok potnikov v občini Novo mesto neprimerljivo manjši kot v prestolnici. To pa ne pomeni, da so ukrepi pri nas nepotrebni oz. da je za preprečitev širjenja virusa dovolj le nošenje obraznega pokrivala. Zaenkrat ni podatkov o natančnejših pravilih ali ukrepih, ki bodo uveljavljeni na avtobusih po mestu in medkrajevnih linijah pri nas. V Ljubljani imajo avtobusi označeno obvezno smer vstopa in izstopa, na postajališčih in avtobusih so nameščena obvestila o novih pravilih in nekateri sedeži so opremljeni z napisi, ki opozarjajo na primerno medosebno razdaljo. V naslednjih dneh se bo pokazalo kako bodo ljudje reagirali na ponovno odprtje linij in če se bodo držali pravil. Počasno in postopno vračanje stanja na normalo je odvisno predvsem od vsakega posameznika, ki se bo odločil, če stvar jemlje resno in če skrbi za dobrobit sebe, predvsem pa drugih.

Opozorilo uporabnikom javnega prevoza v Občini Novo mesto!

Tisti, ki ste kupili mesečno karto za mesec marec, jo lahko uporabljate še do konca maja. Posamičnih kart ne bo možno kupiti na avtobusih in vlakih. Slovenske železnice svetujejo nakup preko spleta, za avtobuse pa lahko kupite karte na novomeški avtobusni postaji med tednom od 8. do 16. ure.

D.B.

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih