fbpx
Mestnik
Foto: Dolenjski list.
Aktualno Novice Politika

Zabeležili 8.157 kršitev odloka o prepovedi gibanja in zbiranja na javnih površinah

Konec marca je zaradi pandemije v veljavo stopil Odlok o prepovedi gibanja in zbiranja na javnih površinah. S 30. marcem so prebivalci svoje občine lahko zapuščali zgolj zaradi službe ali izjemnih okoliščin, nakar je bil 15. aprila sprejet še Odlok o začasni splošni prepovedi gibanja in zbiranja ljudi na javnih krajih, površinah in mestih v Republiki Sloveniji ter prepovedi gibanja izven občin. 30. april je bila sproščena omejitev na občine, po prvomajskih praznikih pa so se v vsakdanje življenje počasi začele vračati tudi storitve, ki smo jih pred udarom COVIDa-19 jemali kot samoumevne. Lokali se polnijo in frizerski saloni komaj shajajo z navalom rezervacij.

Na ulice večjih mest so se zgrnile večje množice kolesarjev

Kljub odloku o prepovedi zbiranja, ki je še v veljavi, pa so se na ulice večjih slovenskih mest zgrnile množice kolesarjev v protivladnih protestih. Od 30. marca do vključno 8. maja je bilo zabeleženih 8.157 kršitev odloka prepovedi gibanja in zbiranja. Prijavljenih je bilo 2.453 kršitev, policija pa je s kontrolami na 142.053 lokacijah ugotovila 8.157 kršitev. Izdanih je bilo 5.314 opozoril. Osemdeset kršiteljev je bilo primoranih plačati globo v višini do 1.000 €, kar je občutno manj od samostojnih podjetnikov ali izvajalcev, ki so za izvajanje dejavnosti navkljub prepovedi lahko bili kaznovani z globo 10.000 €. Denarno kazen lahko določi in izda le Zdravstveni inšpektorat Republike Slovenije, ki mu je bilo v dobrem mesecu dni s strani policije predano 6.209 predlogov za začetek postopka o prekršku. 

Udeleženci protivladnih protestov kljub grožnjam niso prejeli kazni

8. maja, je bila izvedena kontrola na 2.722 krajih po Sloveniji, prejetih je bilo 19 prijav in ugotovljenih 43 kršitev odloka. Opozorjenih je bilo 23 kršiteljev, globo pa so plačale tri osebe. Na ta datum je pred parlamentom potekal tudi največji protestni shod do zdaj. Udeležilo se ga je več kot 5.500 kolesarjev v spremstvu policije, ki je skrbela za čim bolj nemoten pretok prometa in splošno varnost. Nobenemu udeležencu v kolesarskih protestih, kljub pozivom vplivnežev, ni bilo izdano opozorilo ali kazen.

                                                           

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih