fbpx
Mestnik
Aktualno Dogodki Intervju Novice

Najboljši v generaciji častnikov – poročnik Luka Novak

Poročnik Luka Novak je ob uspešnem zaključku Šole za častnika prejel zlato plaketo. Skozi celo leto so jih ocenjevali na različnih področjih, kot so povprečje ocen pri izpitih, ocene inštruktorjev, medsebojna ocena kandidatov, rezultati streljanja in rezultati gibalnih sposobnosti. Luku to priznanje veliko pomeni, saj je bilo podeljeno v predsedniški palači iz rok predsednika države Boruta Pahorja.

Ponosen Luka na doseženo nagrado. Kot pravi je zdaj treba na to pozabiti in se posvetiti na prihodnje delo

Svojo kariero začel kot nogometaš

Luka je 26-letnik, ki prihaja iz Novega mesta. Končal je srednjo tehniško gimnazijo nato pa se je vpisal na Fakulteto za Management in prejel naziv univerzitetni diplomirani ekonomist. V času šolanja je bil tudi štipendist Slovenske vojske. Svojo športno kariero je začel kot nogometaš pri NK Krka, nato pa ga je nogometna pot popeljala v Koper, kjer je igral za FC Koper. Po prenehanju igranja je leta 2016 opravil prostovoljno služenje vojaškega roka in tako se je začela Lukova vojaška kariera. Po opravljenem PSVR-ju je diplomiral in se konec leta 2018 zaposlil kot vojak v Slovenski vojski.

Za Šolo za častnika se je poročnik Luka Novak odločil, ker v življenju vedno išče nove izzive

Njegov oče je pripadnik Slovenske vojske in kot pravi je s tem odraščal. »Ko sem opravil prostovoljno služenje vojaškega roka, sem videl, da se vidim v tej organizaciji,« pravi. Luka je s šolo pridobil ogromno samozavesti, široko paleto vojaškega znanja ter spoznal sodelavce, prijatelje, za katere ve, da bodo to ostali skozi celotno kariero. Zanimivo je to, da za prijavo na šolo ni potrebna predhodna zaposlitev v Slovenski vojski ti pa to pomaga zaradi izkušenj, ki jih pridobiš kot vojak, poudari. »Vsak bodoči častnik mora nato skozi selekcijski postopek, nato je napoten na selekcijo. Selekcija traja 14 dni, naporen je pa predvsem drugi, terenski teden. Če selekcijo uspešno opraviš je nato na vrsti sama šola, ki traja 12 mesecev in poteka v Kadetnici v Mariboru. Na koncu šole pridobiš naziv častnika in začneš s činom poročnika ter prevzameš poveljevanje voda (okoli 40 pripadniko),« pove poročnik Luka. Ob končani šoli se začne naslednja stopnja, in sicer specializacija častnikov, kjer pa že opravljaš delo, katerega opravljaš v prihodnje. Torej vse skupaj šola traja skoraj 2 leti.

Predmetnik Šole za častnika je sestavljen podobno kot na fakulteti s kreditnimi točkami, kjer pri vsakem predmetu nato opravljaš izpit. Veliko pa je tudi terenov, na katerih to znanje pretvorijo še v praktično obliko.

Na terenu je bil po vsej Sloveniji, največ na Osrednjem vadišču Slovenske vojske na Počku. »Vsak teren je zgodba zase in hočeš iz njega izvleči maksimalno znanje in veščin kar lahko«

Veliko odrekanja, malo spanja

Najtežje v vojski mu je bila ravno Šola za častnike. »Bilo je potrebno veliko odrekanja in posledično s tem trpi osebno življenje, a vse ima nek namen v življenju, le prilagoditi se je treba,« pravi poročnik. Kot najbolj naporni del izpostavi selekcijo za šolo, ki traja 14 dni, predvsem terenski teden, ki pomeni fizični in psihični napor ter pomanjkanje spanca – spanja je okoli 2 – 3 ure na dan.

Kako postaneš vojak?

Da postaneš vojak je prvi pogoj ustrezna izobrazba – najmanj IV. stopnja, nato pa sledi postopek zaposlitve, kjer opraviš zdravniške in psihološke teste. Sledi opravljanje TVSU-ja ( Temeljno vojaško in strokovno usposabljanje), ki traja 14 tednov, nato sledi OVSU (Osnovno vojaško strokovno usposabljanje), ki pa traja 7 tednov. V tem času so nameščeni v Veščinskem centru v Vipavi – za vikende so prosti. Ko to vse uspešno opraviš si napoten v svojo enoto, v katero si razporejen. Kako pa izgleda dan vojaka? Luka pravi, da poklicni vojaki vsak dan ob 7. uri zjutraj pričnejo s telovadbo, sledi dvig zastave in nato sledijo dnevne naloge. »Ob 15. uri se odpravimo domov. Vmes pa se naše naloge tako različne, kot so različni poklici, ki jih opravljamo,« pove Luka. Poudari, da je vse drugače, ko so vojaki na mirovnih operacijah ali misijah.

Luka v akciji

Dobra kondicija, psihična pripravljenost ali oboje?

Poročnik Luka pravi, da je oboje povezano eno z drugim, definitivno pa je po njegovem mnenju predpogoj za uspešnost v tem delu tako kondicijska kot psihična pripravljenost. »To mislim, da je ena izmed glavnih prednosti, saj smo vsi pripadniki izurjeni delati v najbolj stresnih in najtežjih pogojih in zato je ta služba po mojem mnenju najbojša.«

Načrti za prihodnost so veliki

Kot pravi so načrti za prihodnost veliki, vendar je treba iti korak po koraku, si nabirati nove izkušnje, ki mu bodo v nadaljnjem delu prišle prav. Sam se vidi v vojaški policiji, morda tudi v njihovi specialni enoti. A kot pravi je do tam še dolga in naporna pot, a verjame, da mu bo uspelo.

K.N.

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih