fbpx
Mestnik
Posnetek zaslona. VIR: ARSO.
Aktualno Vreme

Posledica neurja: Voda odnesla 300-glavo čredo ovac

Narasla Kolpa po ocenah črnomaljske občine z verjetno stoletnimi vodami na infrastrukturi v občini ni povzročila večje škode. Več bo znano, ko bo gladina reke upadla dovolj, da bo mogoče izvesti natančni pregled. Voda je sicer zalila obrečne kampe, največ škode pa je v sosednji Občini Metlika povzročila kmetu, ki mu je odnesla 300-glavo čredo ovac.

Na Črnomaljskem predvidevajo, da je lahko prineseno drevesno plavje poškodovalo predvsem nekatere mostove in rečne jezove, predvidoma pa naj bi skupaj šlo za manjšo gmotno škodo, je ocenil črnomaljski župan Andrej Kavšek.

Kolpa je tudi poplavila obrečne kampe, opaznejše škode tam po njegovem ni povzročila. Je pa rečno plavje ponekod močno poškodovalo in zvilo ob meji postavljeno panelno ograjo z rezilno žico.

Ob Kolpi je sicer voda zalila več kleti, med drugim v Prelesju, Kotu ob Kolpi, v Starem trgu ob Kolpi in v Radencih. Na nekaterih obrečnih cestah je delno poškodovala ali odnesla nasipane cestne bankine. Padavinska voda je zalila tudi več kleti na višjih območjih, je še povedal Kavšek.

Komunala Črnomelj je uporabnike pitne vode obvestila, da za vodovodni sistem Črnomelj oz. za praktično celotne občinsko območje z izjemo vodovodnega sistema Damelj velja ukrep prekuhavanja vode za pitje in pripravo hrane. Ukrep velja do preklica.

Kolpa je poplavila tudi v dolvodni sosednji Občini Metlika. Zalila je tamkajšnja kampa Primostek in Podzemelj. Ker so na Metliškem stanovanjske hiše od reke precej odmaknjene, pa druge infrastrukturne škode ni povzročila, je povedal metliški župan Darko Zevnik.

Še največ škode naj bi voda povzročila enemu od kmetov, ki je svojo drobnico pasel ob Kolpi pri Rosalnicah. Narasla voda naj bi mu odnesla približno 300-glavo čredo ovac, je še navedel Zevnik.

STA.

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih