fbpx
Mestnik
Aktualno Dogodki Društva Novice

Pravzaprav gre za pletenje in kvačkanje, ki se povezuje z aktualnimi družbenimi izzivi

Novi projekt Mestnih kvačkaric je ideja kreativnega aktivizma, ki je zrastla na zeljniku njihovih sester iz pletilske Skupnosti Breja preja iz Škofje Loke, ki jih povezuje skpnostno ustvarjanje, predvsem pa družbeno vključevanje in medgeneracijsko ter kulturno sodelovanje. “Pravzaprav gre za pletenje in kvačkanje, ki se povezuje z aktualnimi družbenimi izzivi,” nam pove predstavnica Mestnih kvačkaric Špela Juršič. Tako so se Mestne kvačkarice povabilu z veseljem odzvala, saj imajo tudi one v tem pomenljivem času kaj sporočiti in v Novem mestu ob prazniku žensk pripravile kvačkarsko gverilo z družbeno kritičnim sporočilom, ki je osredinjen predvsem na vlogo žensk v današnji družbi. “Predvsem smo si želele, da so naši volneni grafiti opazni in sporočila vidna čim večjemu številu Novomeščank in Novomeščanov Glavnega trga, za katerega bi si želele, da ga obišče oz. skozenj sprehodi več someščanov in drugih obiskovalcev, da po prenovi, ki na nekaterih delih, še vedno poteka zares zaživi v vsem svojem sijaju,” pove Špela.

Kaj načrtujejo v prihodnosti?

Kot pravi Špela se je čas epidemije za Mestne kvačkarice izkazal za še posebaj kreativno obarvano obdobje. “Tudi sicer smo nadvse aktivne, srčno upamo in si želimo, da bomo v pomladnih ali pa poletnih mesecih lahko zopet z izbranimi rokodelci in umetniki najrazličnejših zvrsti iz cele Slovenije, pripravile naš, sedaj že lahko rečemo, tradicionalni dogodek, in sicer Art tržnico z Mestnimi kvačkaricami, seveda, če bodo ukrepi slednje dovoljevali,” pravi.

K.N.
Foto: arhiv Mestnih Kvačkaric (z izjemo 1 fotografije, katere avtorica je Katja Krasko Štebljaj)

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih