fbpx
Mestnik
(Foto: Gasilsko-reševalni center Novo mesto)
Aktualno Gospodarstvo

Prihodnost slovenskega gasilstva?

V kulturnem centru Primoža Trubarja v Šentjerneju je v soboto potekala slavnostna seja Plenuma Gasilske zveze Slovenije. Zbrane je nagovoril tudi minister za obrambo mag. Matej Tonin
Za odgovorno in strokovno opravljanje nalog v času soočanja s koronavirusom se je minister zahvalil vodstvu gasilske zveze ter vsem gasilkam in gasilcem, ki so bili vključeni v izvajanje ukrepov za preprečevanje okužb in njihovim družinam. “S svojo celovito angažiranostjo ste bili in ste v veliko pomoč tako posameznikom kot širši skupnosti. Verjamem, da lahko še naprej računamo na vas, saj je situacija glede novega koronavirusa žal tudi zdaj, ko je jesen pred vrati, zelo resna,« je dejal minister Tonin. Na seji so slovestno podelili tudi najvišja priznanja gasilske organizacije zaslužnim posameznikom za njihovo izjemno delo in zasluge pri razvoju gasilske organizacije in požarnega varstva v Sloveniji.

Izboljšanje pogojev za delo gasilskih enot

Med tremi konkretnimi področji, ki jih želi kot resorni minister nagraditi je izpostavil področje gasilskega zavarovanja, zagotavljanje več sredstev za gasilsko delovanje ter pridobivanje evropskih sredstev za nadaljnje opremljanje gasilskih enot. Na področju urejanja statusa gasilcev in gasilskih zavarovanj je minister v sodelovanju z Upravo RS za zaščito in reševanje že pripravilo predlog amandmajev k Zakonu o zmanjševanju stroškov občin, ki je v proceduri sprejemanja v Državnem zboru. Predlog predvideva, da se določi standardizirana gasilska zavarovanja, za katera bi sredstva zagotavljala država. Tudi na področju izboljšanja pogojev za delo prostovoljnih in poklicnih gasilskih enot se pripravljajo sistemski ukrepi. V vladi za prihodnje leto načrtujejo 5-odstotno povišanje sredstev za sofinanciranje dejavnosti Gasilske zveze Slovenije in sofinanciranje gasilskih enot širšega pomena. Za sofinanciranje nabave zaščitno-reševalne opreme in vozil pa je predvideno povišanje sredstev za več kot četrtino.

Za nadaljnje opremljanje gasilskih enot pa je pomemben tudi projekt, ki ga je za obdobje 2021–2027 pripravilo Ministrstvo za obrambo in predvideva možnost financiranja iz evropskih sredstev, iz Načrta za okrevanje in razvoj. Gre za povečanja odpornosti na podnebno pogojene nesreče v Republiki Sloveniji z namenom zmanjševanje njihovih posledic in vplivov na lokalni, regionalni, državni in meddržavni ravni ter opremljanje enot zaščite, reševanja in pomoči za povečanje odziva na take nesreče v naši državi. Predvidena je pomembna posodobitev opreme, vozil in sredstev, ki bi se ob takih nesrečah lahko uporabila na našem celotnem ozemlju, tudi gasilskih.

K.N.

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih