fbpx
Mestnik
PMP Obrežje.
Kronika in policijska poročila

PU Novo mesto: Iz prometa izločili nevarnega voznika tovornjaka z 1,5 promili alkohola

Policisti Policijske uprave Novo mesto so intervenirali v 61 nujnih primerih in na številko 113 prejeli 254 klicev. Obravnavali so prometno nesrečo s hudimi telesnimi poškodbami in 16 prometnih nesreč, v katerih je nastala premoženjska škoda. V Sevnici so zasegli avtomobil kršitelju cestno prometnih predpisov, ki ni imel veljavnega vozniškega dovoljenja. Posredovali so zaradi 13-ih kršitev javnega reda in miru na javnih krajih
in v zasebnih prostorih. S področja kriminalitete so obravnavali sume kaznivih dejanj poškodovanja tuje stvari, vlomov in tatvin. Posredovali so zaradi sprožitev signalno varnostnih naprav in nezakonitih prehodov državne meje.

Prometna varnost

Nekaj po 11. uri so bili policisti obveščeni o prometni nesreči z udeležbo kombija in osebnega avtomobilov kraju Gazice (območje Brežic). Opravili so ogled in ugotovili, da je 24-letni voznik vozil osebni avtomobil iz smeri Cerkelj ob Krki proti Gazicam. V naselju Gazice je v ovinku zaradi neprilagojene hitrosti izgubil oblast nad vozilom, zapeljal levo in čelno trčil v Renault trafic, ki ga je iz nasprotne smeri pravilno pripeljal 48-letni voznik. V nesreči sta se hudo poškodovala dva potnika iz vozila povzročitelja in en potnik iz kombija. Oba voznika in še dva potnika iz kombija so utrpeli lažje poškodbe. Zoper povzročitelja nesreče bodo policisti na pristojno tožilstvo podali kazensko ovadbo.

Okoli 10.30 je na mejni prehod Obrežje na izstop iz Slovenije pripeljal voznik tovornega vozila bolgarskih registrskih oznak, ki je spregledal prometno signalizacijo in zapeljal na stezo, namenjeno voznikom osebnih avtomobilov. Policisti so opravili mejno kontrolo in 36-letnemu vozniku zaradi očitnih znakov alkoholiziranosti odredili preizkus. Alkotest je potrdil, da je pod vplivom alkohola, v litru izdihanega zraka je imel 0,76 (1,53 g/kg) miligramov alkohola. Postopek so prevzeli policisti Postaje prometne policije Novo mesto, ki so ugotovili, da je voznik iz Bolgarije storil tudi več prekrškov, povezanih z obveznimi počitki in odmori in dovoljenim časom trajanja vožnje. Nevarnemu vozniku, ki je z neodgovornim ravnanjem ogrožal varnost drugih udeležencev v prometu, so odvzeli prostost in ga odpeljali v prostore za pridržanje. Zaradi kršitev cestno prometnih predpisov so mu izdali plačilni nalog v višini 1.450 evrov, zaradi nedostojnega vedenja do policistov pa še plačilni nalog v višini 430 evrov. Po zaključenem postopku ga bodo privedli v postopek pred pristojno sodišče. Zakon o pravilih cestnega prometa določa, da se z globo najmanj 1.200 evrov kaznuje voznik, ki ima v litru izdihanega zraka več kot 0,52 miligramov alkohola. Kršitelju se izreče tudi 18 kazenskih točk.

O prometni nesreči na cesti med Brusnicami in Ratežem so bili policisti obveščeni nekaj po 17. uri. Z ogledom kraja prometne nesreče so ugotovili, da je nesrečo povzročil 60-letni voznik osebnega avtomobila, ki je zaradi vožnje po levi strani vozišča trčil v avtomobil, ki ga je iz nasprotne smeri pripeljal 42-letni voznik. Pozročitelj po nesreči vozila ni ustavil, ampak je nadaljeval z vožnjo do Rateža. V nesreči ni bil nihče poškodoval, policisti pa so še ugotovili, da je imel povzročitelj nesreče v litru izdihanega zraka 0,69 miligramov alkohola. Izdali so mu plačilni nalog in zaradi kršitev na sodišče naslovili obdolžilni predlog.

Na Policijski upravi Novo mesto ugotavljamo, da se kljub številnim preventivnim in represivnim aktivnostim, ki jih izvajamo skozi vse leto, število alkoholiziranih povzročiteljev nesreč ne zmanjšuje. Letos smo obravnavali 133 prometnih nesreč, ki so jih povzročili vozniki pod vplivom alkohola, v enakem obdobju lanskega leta pa 119. Povprečna stopnja alkoholiziranosti pri povzročiteljih znaša visokih 1,4 promila in tudi ta
se v zadnjih desetih letih ne znižuje, Alkoholizirani vozniki največ nesreč povzročijo zaradi neprilagojene hitrosti, močno pa je v porastu vzrok zaradi nepravilne strani in smeri vožnje, Policisti na našem območju med kontrolami prometa letno obravnavajo okoli 1.400 kršitev zaradi vožnje pod vplivom alkohola.

Decembra se običajno še poveča število voznikov, ki za volan sedejo pod vplivom alkohola. Ugotavljamo, da so v zadnjih letih mladi vozniki bolj odgovorni, kar pa ne moremo trditi za starejše. Ne drži splošno prepričanje, da so pijani vozniki na cestah le v večernem in nočnem času – vse več primerov ugotavljamo v jutranjih urah in v dnevnem času. Do konca decembra bomo zato pogosteje preverjali psihofizično stanje voznikov motornih vozil, več pozornosti pa bomo namenjali tudi ugotavljanju vožnje pod vplivom prepovedanih drog. Voznike pozivamo, da upoštevajo cestno prometne predpise in za volan sedejo le v ustreznem psihofizičnem stanju – brez vpliva alkohola ali prepovedanih drog.

Kriminaliteta

Na parkirnem prostoru avtocestnega postajališča je v noči na 18. 12. nekdo iz odklenjenega tovornega vozila odtujil dve torbici z dokumenti in denarjem. Lastnika je oškodoval za 900 evrov.

V Trebnjem je v noči na 18. 12. nekdo skozi vrata vlomil v poslovne prostore in odtujil denar. Škode je za okoli 2000 evrov.

V Brezovski Gori na območju Krškega je med 18. in 22. uro neznanec izkoristil odsotnost stanovalcev in skozi pritlično okno vlomil v stanovanjsko hišo. Pregledal je prostore in našel ter odtujil denar. Okoliščine policisti še preiskujejo.

Na parkirnem prostoru v naselju Drska v Novem mestu je med 20. in 22. uro nekdo vlomil v osebni avtomobil in odtujil torbo z računalnikom, tiskalnikom in denarjem. Lastnik je oškodovan za 4700 evrov.

Mejne zadeve in tujci

Na mejni prehod Obrežje je na vstop v Slovenijo pripeljal voznik tovornega vozila srbskih registrskih oznak. Policisti so opravili mejno kontrolo in pri pregledu tovornega dela odkrili dva državljana Afganistana, ki sta se skrita med tovorom poskušala izogniti mejni kontroli. Tujca so po zaključenem postopku predali hrvaškim varnostnim organom.

Policisti so med opravljanjem nalog varovanja državne meje na območju Vratnega (PP Šentjernej), Dolnje Težke Vode (PP Novo mesto) in Obrežja izsledili in prijeli tri državljane Maroka, državljana Pakistana in državljana Tunizije, ki so nezakonito prestopili državno mejo. Policijski postopki s tujci še niso zaključeni.

Alenka Drenik, PU Novo mesto

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih