fbpx
Mestnik
Foto: Siol.net
Kronika in policijska poročila

PU Novo mesto: Požar v Sobenji vasi, nesreči pri delu v gozdu

Policisti  Policijske  uprave  Novo  mesto  so  intervenirali  v 132 nujnih primerih in na številko 113 prejeli 529 klicev. Obravnavali so 12 prometnih nesreč,  v  katerih  je nastala premoženjska škoda. Zasegli so vozila petim kršiteljem  cestno  prometnih  predpisov, ki niso imeli veljavnih vozniških dovoljenj.  Posredovali  so  zaradi  28-ih  kršitev javnega reda in miru na javnih  krajih  in  v  zasebnih  prostorih  in  dva  kršitelja pridržali. S področja  kriminalitete  so  obravnavali  sume  kaznivih dejanj preprečitve uradnega  dejanja  ali  maščevanja  uradni osebi, poškodovanja tuje stvari, vlomov in tatvin. Posredovali so zaradi nesreč pri delu, požarov, sprožitve signalno  varnostne  naprave, poskusov izmika mejni kontroli in nezakonitih prehodov državne meje.

PROMETNA VARNOST

Pijan voznik vijugal po vozišču

28.  2. okoli 20. ure je občan policiste opozoril na nevarno vožnjo voznika osebnega  avtomobila,  ki  naj  bi na cesti med Stražo in Prečno vijugal po vozišču  in ogrožal druge udeležence v prometu. Policisti PP Novo mesto so se  takoj  odzvali,  na  podlagi  opisa  vozila  kršitelja izsledili in med postopkom  ugotovili,  da  ima  v  litru  izdihanega  zraka 0,87 miligramov alkohola.  Odvzeli  so mu vozniško dovoljenje, prepovedali nadaljnjo vožnjo in o kršitvi z obdolžilnim predlogom seznanili sodišče.

Prometna nesreča na Ratežu

V  noči  na  1.  3.  so  bili  policisti  obveščeni  o  prevrnjenem osebnem avtomobilu  na  cesti  pri Ratežu. Ob prihodu policistov voznika ni bilo na kraju,  vendar  so  povzročitelja nesreče izsledili in mu odredili preizkus alkoholiziranosti.  Za  56-letnega  voznika,  ki je imel v litru izdihanega zraka   0,58   miligramov   alkohola,  so  odredili  strokovni  pregled.  O povzročitvi  prometne  nesreče  zaradi  neprilagojene  hitrosti  in  drugih kršitvah  cestno prometnih predpisov bodo z obdolžilnim predlogom seznanili sodišče.

Pod vplivom alkohola in brez veljavnega vozniškega dovoljenja

Sevniški  policisti so 28. 2. okoli 12. ure v Sevnici zaradi očitnih znakov alkoholiziranosti odredili preizkus vozniku kmetijskega traktorja. 43-letni voznik,   ki  nima  veljavnega  vozniškega  dovoljenja,  je  imel  v  litru izdihanega  zraka 0,61 miligramov alkohola. Traktor so mu zasegli, o vožnji od  vplivom  alkohola in vožnji brez veljavnega vozniškega dovoljenja pa z obdolžilnim predlogom seznanili sodišče.

Policisti  PP  Novo  mesto  so  v  noči  na  29. 2. med kontrolo prometa v Dobruški  vasi  ustavili voznika osebnega avtomobila. 56-letni kršitelj, ki nima  veljavnega  vozniškega  dovoljenja, je imel v litru izdihanega zraka 0,56  miligramov  alkohola.  Avtomobil  so  mu  zasegli  in  o  kršitvah  z obdolžilnim predlogom seznanili sodišče.

V  noči  na  29.  2.  so  policisti PP Krško v Krškem zaradi očitnih znakov alkoholiziranosti odredili preizkus 30-letnemu vozniku osebnega avtomobila, Kršitelj, ki  se mu na podlagi odločitve sodišča izvršuje ukrep prenehanja veljavnosti vozniškega dovoljenja, je  opravljanje  preizkusa alkoholiziranosti  odklonil.  Avtomobil  so mu zasegli in zaradi kršitev na sodišče naslovili obdolžilni predlog.

Kršitelj ni upošteval odredbe policistov

Policisti  PP  Novo mesto so med kontrolo prometa v naselju pri Novem mestu ustavili  voznika  osebnega  avtomobila  Renault  megane.  Med postopkom so ugotovili,  da 22-letni kršitelj v vozilu prevaža več oseb, kot je sedežev. Zaradi kršitve so mu izdali plačilni nalog in prepovedali nadaljnjo vožnjo. Ker  kršitelj  prepovedi  ni  upošteval,  saj  so  ga  kasneje  ustavili na Ljubljanski  cesti,  so  mu  avtomobil zasegli in zaradi kršitve na sodišče naslovili obdolžilni predlog.

KRIMINALITETA

Nasilnež nad policiste

Sevniški  policisti  so  se  28.  2.  odzvali  klicu  na pomoč iz zasebnega prostora  v  Sevnici,  kjer  naj  bi mlajši moški kršil javni red in mir in nadlegoval starše. Pijan 26-letni kršitelj se tudi po prihodu policistov ni pomiril,  nadaljeval  je z razgrajanjem in vpitjem in napadel policistko in policista.  Zoper  njega  sta  uporabila prisilna sredstva, ga obvladala in odpeljala  v  prostore  za  pridržanje.  Zoper osumljenca bodo na tožilstvo podali  kazensko  ovadbo  zaradi preprečitve uradnega dejanja in maščevanja
uradni  osebi  in  mu  izdali plačilni nalog zaradi kršitev javnega reda in miru.

Zaradi  pijanega  25-letnega kršitelja so v noči na 29. 2. posredovali tudi metliški  policisti.  Kršitelj,  ki  je žalil starše in razbijal inventar v hiši,  se  tudi  po  prihodu policistov ni pomiril in ni upošteval njihovih ukazov,  zato  so  zoper njega uporabili prisilna sredstva, ga obvladali in pridržali. Zaradi kršitev javnega reda in miru so mu izdali plačilni nalog.

Vlomi in tatvine

Med  27.  2.  in  28. 2. je na Šmihelski cesti v Novem mestu nekdo vlomil v gostinski lokal in odtujil menjalni denar. Z vlomom in tatvino je povzročil za okoli 250 evrov škode.

V kraju Dolnji Križ na območju PP Dolenjske Toplice je med 25. 2. in 28. 2. neznanec  vlomil v počitniško hišo, pregledal prostore in našel ter odtujil orodje  televizijski  sprejemnik,  nože  in  meso. Lastnika je oškodoval za okoli 1.000 evrov.

V  Metliki je 28. 2. med 12. in 17. uro nekdo vlomil v stanovanjsko hišo in odtujil manjšo količino denarja in dokumente.

V  noči  na  2. 3. je v Metliki neznanec vlomil gostinski lokal. Okoliščine policisti še preiskujejo.

MEJNE ZADEVE IN TUJCI

Poskusi izmika mejni kontroli

Policisti  PMP  Obrežje  so  29.  2.  pri kontroli tovornega vozila turških registrskih  oznak   v   tovornem   delu  našli  skrite  štiri  državljane Afganistana,  ki  so  se  poskušali  izogniti  mejni kontroli in nezakonito vstopiti  v  Slovenijo.  Tujce  so po zaključenem postopku predali hrvaškim varnostnim organom.

Nezakonito prestopili državno mejo

Policisti  PU  Novo  mesto so med opravljanjem nalog varovanja državne meje med  28.  2.  in  2.  3. na območju krajev Lazina (PP Dolenjske Toplice) in Gornje  Težke  Vode  (PP  Novo mesto) izsledili in prijeli štiri državljane Maroka,  ki  so  nezakonito  prestopili državno mejo. Policijski postopki s tujci še niso zaključeni.

OSTALE ZADEVE

Nesreči pri delu v gozdu

Policisti  PP Novo mesto so bili 29. 2. dopoldne obveščeni, da v bolnišnici oskrbujejo  moškega,  ki  naj  bi se poškodoval pri delu v gozdu. Zbrali so obvestila,  opravili ogled in ugotovili, da se je 57-letni moški poškodoval pri  podiranju dreves v okolici Goriške vasi, ko je nanj padlo podrto drevo in  mu  hudo  poškodovalo  nogo. O ugotovitvah bodo po zaključeni preiskavi seznanili pristojno tožilstvo.

1.3.  dopoldne  se  je  zgodila  nesreča  pri delu v gozdu na območju kraja Cerovec (PP Sevnica). Po prvih ugotovitvah in zbranih obvestilih policistov je  50-letni  moški  v  gozdu  podiral  drevo,  ko  naj bi se ena izmed vej odlomila  in  mu  padla  na  glavo.  Hudo poškodovanega moškega so oskrbeli reševalci, kasneje pa je bil s helikopterjem odpeljan v UC Maribor.

Požar v Sobenji vasi

29.  2.  nekaj  po  21. uri so bili policisti PP Brežice obveščeni o požaru gospodarskega objekta v Sobenji vasi. Gasilci so požar omejili in pogasili, vendar  je  starejši lesen gospodarski objekt zgorel v celoti. Policisti in kriminalisti  bodo po opravljene ogledu in zbranih obvestilih o okoliščinah in vzroku za nastanek požara seznanili okrožno državno tožilstvo.

Alenka Drenik, PU Novo mesto

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih