fbpx
Mestnik
FOTO: Z. P. in G. C.
Aktualno Novice

Razstava Lorene Ignaz Moj svet v steklu

»V steklu, ki sodi med najlepše in najkoristnejše snovi, ki jih je človek odkril v naravi, sem našla ljubezen in strast,« je povedala diplomirana slikarka Lorena Ignaz na odprtju svoje prve razstave Moj svet v steklu. Razstava je od četrtkove otvoritve, od 16. junija 2022, vsak delovni dan na ogled v prostorih Upravne enote Novo mesto, sporoča občina.

Na razstavi je 25 umetniških del s slikovitimi motivi morja in narave. Slikarki je v steklo uspelo ujeti impresivnost morja, sonca in vetra z igro svetlobe in senc. Tudi barvna stekla jo navdušujejo s prelivanjem barvnih nians ob različnih delih dneva. Steklo ji je postalo umetniški izziv, ko je leta 2020 z diplomsko nalogo Fuzije stekla zaključila svoj študij na Akademiji za risanje in slikanje v Ljubljani. Za eno od svojih umetnin je že leta 2021 prejela priznanje za moderno umetnost mednarodnega umetniškega kritika Vittoria Sgarbija.

Steklo ima sicer hladen in trd videz, a je zaradi svoje krhkosti in lahkotnosti material, ki z barvami, plastenjem stekla in žganjem v peči oživi. Pri osvajanju tehnik obdelave in taljenja stekla ji pomaga steklarski mojster Jože Šiško, v podjetju Šiško steklarstvo pa ji nudijo tehnično podporo.

FOTO: Z. P. in G. C.

Lorena Ignaz dela kot profesorica športne vzgoje, svoje umetniško znanje pa deli tudi na različnih delavnicah, kjer likovno ustvarjanje poveže z bogato zgodovino obdelave stekla v Novem mestu in svoji rodni Puli. Kot sama pravi, jo steklo spominja na živ organizem, ki pripoveduje v svojem jeziku. Njegova samovoljnost in nepredvidljivost pa sta ji večni izziv.

FOTO: Z. P. in G. C.

Razstavo je otvorila načelnica Upravne enote Novo mesto Mateja Sotler Štor, ki je izrazila zadovoljstvo, da so njene spodbude obrodile sadove in je razstava Moj svet v steklu postavljena prav v njihovih prostorih.

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih