fbpx
Mestnik
Aktualno PR

S pomočjo Telemacha bolje pripravljeni na trg dela

Zaključek šolanja in vstop na trg dela mladim predstavljata nov mejnik v življenju. Da bi jim ta prehod karseda olajšali, so se na Telemachu zavzeli za podporo dijakov in jih začeli pripravljati na prvo srečanje z delodajalci. Zanje so zastavili družbeno odgovorni projekt Job Lab, s katerim jih pripravljajo na iskanje prve zaposlitve.

Poklicni barometer, ki ga je Zavod RS za zaposlovanje objavil za leto 2022, prikazuje, da se nahajamo v primanjkljaju strokovnjakov tehnično-tehnoloških strok ter tehnikov za elektroniko in elektrotehniko.

Ker pomanjkanje ustrezno pripravljenega kadra že opažajo tudi v slovenskih podjetjih, so v Telemachu jeseni 2022 začeli izvajati zaposlitveni laboratorij Job Lab. Družbeno odgovorni projekt, s katerim želi Telemach zapolniti vrzel med razpoložljivimi delovnimi mesti in razpoložljivim kadrom, si je za cilj zadal pripravo mladih na vstop na trg dela.

Od delavnic do Job Lab hekatona

Premierno so projekt Job Lab izvedli v Šolskem centru Novo mesto, natančneje v Srednji elektro šoli in tehniški gimnaziji. Jeseni 2022 so se dijaki 4. letnikov udeležili delavnic, na katerih so utrjevali mehke veščine ter svoje znanje nadgradili s poznavanjem virtualne resničnosti. Za poglabljanje znanja in pridobivanje novih izkušenj pa je Telemach dijakom marca pripravil tudi tehnološko-podjetniško tekmovanje.

S pomočjo Razvojnega centra je namreč organiziral Job Lab hekaton, na katerem so se dijaki preizkusili v reševanju tehnološkega izziva – kako vključiti virtualno resničnost v izobraževalni sistem.

Štiričlansko komisijo, ki so jo sestavljali Greta Šter, vodja korporativnega komuniciranja in odnosov z javnostmi pri Telemachu, Jure Zajc, vodja produktov pri Telemachu, Marko Rudolf, vodja projektov Razvojnega centra Novo mesto, in Rajko Premović iz Šolskega centra Novo mesto, je najbolj navdušila ekipa JobVision. Zmagovalce je komisija izbrala na podlagi kriterijev naslavljanja problema, identificiranja ciljnih kupcev, strategije vstopa na trg, analize konkurence, koncepta rešitve in razvite stroškovne politike, člani JobVision pa so prepričali s konceptom vključevanja virtualne resničnosti v karierne centre in kadrovske službe.

Na poti do popolnega življenjepisa

S sodelovanjem v projektu Job Lab so se mladi iz Novega mesta pripravili na zaposlitveni razgovor in svoj življenjepis dopolnili z iskanimi kompetencami ter se priučili spreminjanja ideje v uresničitev.
Izkušnje, ki so jih pridobili med tekmovanjem, namreč praktično nadgrajujejo formalno znanje, pridobljeno na jesenskih delavnicah. Novo znanje in izkušnje bodo srednješolcem v pomoč pri raziskovanju poklicnih možnosti po koncu šolanja. Še dodaten vpogled v področje tehnološkega razvoja in telekomunikacij bo dijakom predstavljal celodnevni obisk Telemacha, na katerem bodo spoznali karierne priložnosti, ki jih ponujajo telekomunikacije.

*plačljiva objava*

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih