fbpx
Mestnik
Aktualno Dogodki

S Praznikom situl doživite železno dobo

V soboto, 18. junija 2022, se bo na dveh arheoloških najdiščih, na Marofu in Kapiteljski njivi odvil že 7. Praznik situl, festival železnodobnega življenja in kulinarike, ki ga organizira Dolenjski muzej Novo mesto v sodelovanju z Mestno občino Novo mesto. Program se prične ob 16. uri na Marofu, z gledališko predstavo z železnodobno tematiko ter prikazom obredne zahvale na Kapiteljski njivi. Zaključek prireditve je v muzeju ob 21.30 s strokovnim vodstvom in ogledom situlskih spomenikov, sporoča občina.

Praznik situl je posvečen situlskim izjemnim spomenikom, ki pričajo o življenju halštatskih prebivalcev Novega mesta, ki so bili enakovredni izjemnim civilizacijam celinske in sredozemne Evrope. Praznik situl tako predstavlja dogodek, prežet z dolenjsko kulturno in naravno dediščino, ki jo dopolnjuje nov, urbani pogled. Letošnji festival bo tradicionalno postregel s prikazom starodavnih obrti in izdelkov, ki je od preteklih let še nekoliko obogaten.

V sodelovanju z rokodelci bodo predstavili lončarstvo, steklarstvo, krznarstvo, pletarstvo, obdelavo lesa, barvanje in polstenje volne, tkanje, kovaštvo, ulivanje brona in obdelavo jantarja. 

V Dolenjskem muzeju Novo mesto so pripravili delavnice za otroke, kjer se bodo najmlajši lahko preizkusili v peki kruhkov, lokostrelstvu, izdelavi usnjenih zapestnic in miniaturnih situl, na voljo pa bosta tudi poslikava kože in boji z ročkami. Na sobotni dan bo na Marofu in Kapiteljski njivi na voljo tudi kulinarična delavnica za odrasle, kjer se bodo obiskovalci lahko preizkusili v peki rib v glinenem ovoju (za to dejavnost je obvezna prijava na naslov: recepcija@dolenjskimuzej.si).
 
V primeru dežja prireditev odpade.

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih