fbpx
Mestnik
Foto: Splošna bolnišnica Novo mesto.
Foto: Splošna bolnišnica Novo mesto.
Aktualno Občina Ostalo

S trajnostnimi prevoznimi sredstvi do bolnišnice Novo mesto

Splošna bolnišnica Novo mesto, razvojni center Novo mesto ter univerza Nord iz Norveške sodelujejo na mednarodnem projektu SALOMON, s katerim želijo osvestiti in povečati uporabo trajnostnih prevoznih sredstev in vplivati na način potovanja v regiji.

Želijo povečati uporabo javnega potniškega prometa, souporabe osebnih vozil, hoje in kolesarjenja. Vabijo k izpolnitvi ankete na povezavi, da bi izvedeli več o potovalnih navadah krajanov ter lažje načrtovali potek projekta.

V Splošni bolnišnici Novo mesto se letno zdravi okrog 20.000 bolnikov, opravijo 170.000 pregledov v specialističnih ambulantah, na urgenci pa jih sprejmejo okrog 65.000. Večina bolnikov se pripelje z osebnim avtomobilom, zato je promet okoli bolnice izredno obremenjen.

Mednarodni projekt SALOMON sofinancirajo Islandija, Lihtenštajn in Norveškas sredstvi Finančnega mehanizma EGP v višini 393.000 eur. Projekt se je začel leta 2022 in bo trajal do prihodnjega leta. Glavni cilji so zmanjšanje dnevnega števila vozil, kar bo vplivalo na razbremenjeno cestno infrastrukturo in zmanjšanje hrupa, ter postavitev kolesarnice sistema za izposojo koles GoNM in polnilnic za električna vozila.

Glavni cilj projekta je podpreti blaženje podnebnih sprememb z izdelavo mobilnostnega načrta za Splošno bolnišnico Novo mesto in izvesti dva pilotna ukrepa, kot sta postavitev kolesarnice sistema izposoje koles GoNM in polnilnic za električna vozila. Dolgoročno želijo zmanjšati dnevno število prispelih vozil in prometno obremenjenost v okolici bolnišnice, razbremeniti cestno omrežje ter zmanjšati hrup in emisije toplogrednih plinov.

Več o projektu si lahko preberete na povezavi: https://www.sb-nm.si/opis-salomon

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih