fbpx
Mestnik
Foto: Theverge.com.
Aktualno Gospodarstvo Narava & zdravje Novice

Samoplačniško testiranje za koronavirus kar 94 €. Kaj nam rezultati sploh povedo?

Splošna bolnišnica Novo mesto je bila takoj za Zdravstvenim domom Maribor, ki je prvi uvedel samoplačniško testiranje za virusna protitelesa pri nas. Zanimanje je veliko, visoka pa je tudi cena testa, ki znaša dobrih 90 €. Brez dokazila o poravnanih stroških storitve, posamezniku, ki se je odločil za test, ne bo odvzet bris, torej mora na pregledu predložiti ustrezno dokazilo o plačilu. Na izid testa je potrebno počakati 24 ur, če je za tisti dan udeležba testirancev v pričakovanem številu, sicer bo na rezultate potrebno počakati nekoliko dlje. V Novem mestu testiranje poteka v stavbi stare interne bolnišnice, vsak dan med 9. in 12. uro. Potrebna je najava, čakalnih dob ni. Konec tedna bodo storitev začeli izvajati tudi v Splošni bolnišnici Brežice.

Na testiranje naj pridejo le nujni primeri

Na testiranje naj pridejo le posamezniki, ki potrebujejo dokazilo za službo ali prehod meje, torej tisti, ki brez negativnega testa ne morejo opraviti nujnih stvari. Pri dokazilih je ključno, da se pozanimate, koliko časa je test lahko star, da še velja za specifično dovolilnico.

Bris pokaže zgolj akutno okužbo z virusom

Bris iz nosno-žrelne votline lahko ugotovi zgolj akutno okužbo z virusom, ne pokaže pa tudi ali telo vsebuje protitelesa – znaka, ki dokazuje, da je oseba ima oz. je že prebolela virus. Protitelesa bi lahko preverjali zgolj z odvzemom krvi. Po zadnjih podatkih zdravniki ne morejo potrditi, če bi prisotnost protiteles pomenila tudi imunost na bolezen in če bi ta imunost trajala vse življenje.

D.B.

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih