fbpx
Mestnik
FOTO: OZ RKS Novo mesto.
Aktualno Društva Narava & zdravje Novice Zanimivosti & Zabava

Skupaj smo neustavljivi

Ob letošnjem tednu Rdečega križa so prostovoljci za obeleževanje humanitarnosti, ki je njihovo poslanstvo, izbrali slogan »Skupaj smo neustavljivi«. Tak slogan ni naključje, ampak je neposredni odgovor humanitarne organizacije in gibanja na aktualne lokalne in globalne razmere.

” Območno združenje RK Novo mesto, ki pokriva osem dolenjskih občin, izvaja različne programe pomoči za lažje vključevanje ranljivih skupin. V tednu RK opozarjamo na socialno šibke med nami, spodbujamo mlade k humanitarnosti, se zahvaljujemo prostovoljcem in vabimo nove, ” sporoča OZ RKS Novo mesto.

V letošnjem letu z pomočmi v obliki prehrane, finančnih pomočmi, štipendijami pomagajo starejšim, brezdomnim, beguncem in socialno šibkim družinam. V okviru projektnega dela obiskujejo uporabnike na domu na terenu. Najpogosteje gre za starejši, bolne, invalidne ljudi, ki se znajdejo v stanju, ko si sami več ne morejo pomagati. Od začetka leta do maja so razdelili 1000 prehranskih paketov in pomagali 45 družinam pri neporavnanih finančnih obveznostih za nujne življenjske stroške. Na Območno združenje RK Novo mesto vsak mesec pride po pomoč s hrano od 200 do 250 družin in 200 posameznikov. Socialno šibkim družinam in posameznikom razdeljujejo donirano hrano, prejema jo 238 družin z 914 družinskimi člani. To hrano vozijo po vseh občinah uporabnikom tudi na dom. Razdelilnico toplih obrokov obiskuje do šest uporabnikov, ki so vključeni v različne dejavnosti, ki jih organiziramo na novomeškem RK in v njih vabijo tudi druge ljudi. Vse dejavnosti so brezplačne.

” Odzvali smo se tudi na pomoč družini iz Straža, ki zaradi skromnih dohodkov in bolezni v družini, dolga leta njihova hiša ni imela fasade. Z zbranimi sredstvi posameznikov, doniranim materialom in ugodnim izvajalcem, je hiša v preteklih dneh dobila svojo »obleko«, za kar je družina Hrovat zelo hvaležna. Cilj pa je, da pri njih obnovimo še kopalnico in uredimo izolacijo na podstrešju, ” sporočajo.

Hrovatova hiša z novo fasado. FOTO: OZ RKS Novo mesto.

Lotili pa so se zbiranja sredstev za pomoč družini, ki ji je v Gabrju pogorelo ostrešje in mansarda. Hiša ni bila zavarovana, zato je družina odvisna od pomoči dobrodelnih ljudi.

” V tednu RK bomo obeležili humanitarnost z različnimi dejavnostmi tudi med mladimi po osnovnih šolah. Ekipa prve pomoči OŠ Vavta vas bo zastopala Dolenjsko regijo na državnem preverjanju ekip prve pomoči OŠ v Kopru. Največja akcija bo Košarica RK, v katero se bo z zbiranjem prehrane z daljšim rokom, higienskih pripomočkov in šolskih potrebščin, vključilo več kot deset šol. Zbrani material bomo razdelili predvsem družinam, ki so na Dolenjsko pribežale iz Ukrajine zaradi vojnih razmer.

Konec meseca bodo naše prostovoljke in prostovoljci obiskali vse, ki so starejši od 70 let, s skromnimi darilci in posebno zloženko, v kateri bodo našli vse informacije za starejše. Obiskanih bo cca. 9000 ljudi, vključenih bo 500 prostovoljk in prostovoljcev, katerim se že v naprej zahvaljujemo, ” dodajajo.

Ob tednu Rdečega križa se iskreno zahvaljujejo vsem prostovoljcem za nesebično in požrtvovalno delo, donatorjem in podpornikom za njihovo podporo. ” Skupaj bodimo tudi naprej neustavljivi, ” zaključijo v sporočilu za javnost.

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih