fbpx
Mestnik
Foto: nashvillewraps.com
Aktualno Gospodarstvo Novice Šport Starševstvo & otroci

Sproščanje ukrepov in strah pred novim valom

Epidemološka situacija v Sloveniji se počasi umirja. Maja sta bila vsak dan na testu v povprečju odkrita dva nova okužena, kar omogoča počasno vračanje načina življenja, ki smo ga bili navajeni. Strokovnjaki opozarjajo, da bodo kljub omilitvam restrikcij prilagoditve potrebne vse dokler virus ne bo izkoreninjen s pomočjo cepiva, ki naj bi bil na voljo šele konec leta. Kljub vzpodbudnem izboljšanju stanja, strokovnjaki opozarjajo na neizbežen drugi val okužb, ki je predviden septembra. Grozljivi so podatki španske gripe, virusom, ki je izbruhnil med letoma 1918 in 1919. Pomoril je okoli 50 milijonov ljudi v treh valovih, od katerih je bil najhujši drugi. Sicer je korona virus zaenkrat kriv za 297 tisoč smrti, od dvajsetih let 20. stoletja pa je napredovalo tudi zdravstvo. Veliko vemo o tem kako ravnati z virusnimi okužbami, na naši strani je tudi znanost. A nas predhodni virusni napadi, kot so bili SARS, MERS, prašičja in ptičja gripa, učijo o tem kaj pričakovati in kako ravnati. Predvsem pa, da so svetovne okužbe pogostokrat nepredvidljive.

Vesele novice za trgovine in turizem

Mnogi se veselijo novih odredb, ki začnejo veljati s ponedeljkom. Stanovalci večstanovanjskih stavb se veselijo predvsem prekinitve obveznega razkuževanja skupnih prostorov. Nekateri pa v strahu in dvomu čakajo na najslabše.

Od ponedeljka bodo ponovno odprte vse trgovine, tudi trgovine v nakupovalnih centrih, ki nimajo lastnega vhoda. Odpravljene bodo tudi časovne omejitve, kdaj lahko vstopa katera starostna skupina. Zagnal se bo turizem v nekoliko okrnjeni obliki. Omogočena bodo turistična vodenja in prevozi, vodne aktivnosti, poslovna srečanja, kampiranje v avtodomih in celo igralnice. Odprle se bodo nastanitve s kapaciteto do 30 sob in kampi, lokali in restavracije pa bodo lahko prenesli strežbo iz zunanjih teras tudi v notranjost.

Zaprta ostajajo zdravilišča, wellnessi, fitnesi, bazeni in nočni klubi. Za kulturne prireditve v zaprtih prostorih in delovanje kinodvoran si ministrstvo prizadeva, da pričnejo svoje aktivnosti s 25. majem.

Ponovno v šole … vsaj nekateri

Vrata za predšolske otroke, učence prvih treh razredov devetletke in zadnjih letnikov srednje šole odpirajo tudi vzgojno-izobraževalne ustanove, vključno z avtošolami in nekaterimi pripravništvi. Od 23. maja dalje se bodo začela odvijati tudi športna tekmovanja na državni ravni v ekipnih športih.

D.B.

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih