fbpx
Mestnik
Aktualno Dom Občina Politika

Stanovanja v Novem mestu

Prodajne cene stanovanj se v Novem mestu gibljejo za starejša stanovanja med 1.477-3.600 eur, največkrat okrog 2.500 eur na kvadratni meter (po analizi oglasov na spletni strani www.nepremicnine.net). Cene stanovanj so se v primerjavi z lanskim letom dvignile za 12%, je objavil državni statistični urad. Cene novih stanovanj pa se gibljejo med 3.135-3.970 eur na kvadratni meter, kar pomeni 5,7% v primerjavi z lanskim letom. Cene najema se gibljejo od 350 eur za garsonjero do 700 eur za dvoinpolsobno stanovanje na mesec. Stroški se navadno zaračunajo posebej.

Konec leta 2022 so bila stanovanjske nepremičnine za okoli 100 odstotkov dražje glede na povprečje leta 2015.

S stanovanjsko problematiko se ukvarjajo predvsem mladi in mlade družine, ki se v Sloveniji po podatkih SURSa odselijo od staršev pri povprečni starosti 29,6 let. To Slovenijo uvršča v zgornjo tretjino držav članic po povprečni starosti ob odselitvi, medtem ko so Švedska, Finska in Danska na samem dnu. Za pripravo in izvedbo ukrepov za izboljšanje stanovanjske problematike mladih je bila leta 2016 ustanovljena Delovna skupina za mlade za izvedbo pilotnih projektov po Resoluciji o Nacionalnem stanovanjskem programu 2015-2025.

Na visoke cene stanovanj vpliva pomankanje le teh, v Novem mestu smo na dnu lestvice, ki ocenjuje število stanovanj na 1000 prebivalcev, zato smo več nepremičninskih agencij vprašali o stanju na trgu in napovedih o prihodnosti.

V Kvadrat nepremičninah ocenjujejo, da je v Novem mestu potrebnih od 50 do 100 novih stanovanj na letni ravni. Pravijo, da je v Novem mestu glede na povpraševanje oz. kupno moč dovolj novih stanovanj. Kupci si želijo nova stanovanja na različnih lokacijah v mestu, vendar so možnosti za gradnjo večstanovanjskih stavb zaradi prostorskih pogojev zelo omejene.

Zarja nam je odgovorila, da je število potrebnih stanovanj v Novem mestu odvisno od različnih dejavnikov, kot so demografske spremembe, gospodarski razvoj, urbanistični načrti in trendi na trgu nepremičnin. Najprej bi morali vzpostaviti evidenco, koliko stanovanj je nezasedenih, kajti takšne evidence še ni.

Kapitelj nepremičnine so ocenile, da je potrebno toliko stanovanj, da ponudba preseže povpraševanje in morda se številka giblje okoli 200 stanovanj.

V NNRN nepremičninah po svojih izkušnjah ocenjujejo, da bi v Novem mestu potrebovali med 150 in 200 stanovanj na leto.

Kvadrat nepremičnine pravijo, da se je rast cen ustavila. Napovedujejo, da se cene novogradenj ne bodo znižale, ker jih investitorji zaradi razmer na trgu gradbeništva ne morejo zgraditi ceneje. Nova stanovanja, ki jih prodajajo na Brodu v Novem mestu, bodo vseljiva čez približno eno leto, ko bodo kupci tudi plačali 90% kupnine. Cene stanovanj so po podpisu pogodbe fiksne, tako da bo inflacija v enem letu znižala dejansko ceno, kar je dobro za kupce. Pri rabljenih nepremičninah kupci v nasprotju s prodajalci pričakujejo padec cen. To se že pozna v nekoliko manjšem povpraševanju, če ponudbena oz. oglaševana cena ni ustrezno postavljena ter podaljšanju časa prodaje.
Pri njih končni kupci v veliki večini kupujejo s krediti. Nakupi brez hipotekarnih kreditov so pretežno omejeni na investicijske nakupe, ki pa jih ni toliko kot npr. v Ljubljani, čeprav je donosnost pri oddaji stanovanja v Novem mestu, po besedah Kvadrata, precej boljša kot v Ljubljani.

V Zarji napovedujejo, da bodo cene stanovanj še naprej naraščale, vendar počasneje kot v preteklosti. Pojavlja se trend nakupa stanovanj s strani investitorjev brez hipotekarnih kreditov, kar pa je v veliki meri odvisno od trenutne ponudbe in povpraševanja na trgu ter od strategije posameznih investitorjev.

V Kapitelj nepremičninah ocenjujejo, da je ponudba nepremičnin majhna in povpraševanje veliko, in je zato težko pričakovati znižanja cen. Povpraševanje se znižuje zaradi težjega najema kredita in višanja obrestnih mer vendar le pri kupcih, ki so že sicer slabo kreditno sposobni. Napovedujejo mirovanje cen za obdobje leta ali dveh. Veliko stanovanj se kupi brez kreditov in za naložbo. V Novem mestu stanovanja za naložbo kupujejo tudi kupci, ki prihajajo izven mesta, torej iz Ljubljane, Grosuplja, Ivančne Gorice…

V NNRN nepremičninah dnevno opažajo trend upadanja cen nepremičnin. Napovedujejo, da se bo trend upadanja cen najbolj poznal pri starejših stanovanjih, poslovnih prostorih ter energetsko potratnih hišah. Cene nezazidljivih in zazidljivih zemljišč ter enostanovanjskih hiš ne bodo upadle, prav tako ne bo upadla cena novogradnjam zaradi gradbene cene. Kar nekaj kupcev kupuje investicijska stanovanja. Mlade družine, ki rešujejo prvo stanovanjsko težavo, so pri NNRN nepremičninah večinski kupci. Kupujejo s krediti, nekaj manj se prodajajo stanovanja kot naložba za nadaljno oddajo. Starejši ljudje pogosto prodajajo svoje večje hiše, ki jih je težko vzdrževati in so energetsko potratne ter se selijo v stanovanja.

Načrti Mestne občine Novo mesto

Mestna občina Novo mesto ocenjuje, da bo do leta 2030 na območju Mestne občine Novo mesto s strani MONM in ostalih investitorjev zgrajenih med cca. 600 – 800 stanovanj. V prihodnjih štirih letih naj bi se na območju MONM po oceni zgradilo med 500 in 600 novih stanovanj. Lokacije se nahajajo na območju Novega trga, ZN Podbreznik, OPPN Mrzla dolina, Vavpotičeva ulica in OPPN Bučna vas.

Projekti izgradnje novih stanovanj, v katerih je kot investitor ali soinvestitor vključena Mestna občina Novo mesto so: 11 novih stanovanj v objektu na Glavnem trg 2 in 9 stanovanj v objektu na Dilančevi ulici 3; investicija MONM v izgradnjo blokov B7 in B9 na območju ZN Podbreznik – predvidena izgradnja 80 najemnih stanovanj, v sklopu katerih bo najmanj 22 stanovanj prilagojenih za bivanje starejših oseb in invalidov; investicija Stanovanjskega sklada RS (SSRS) v gradnjo blokov B1, B3 in B5 na območju ZN Podbreznik- predvidena gradnja 103 javnih najemnih stanovanj; investicija SSRS v gradnjo stolpičev na območju OPPN Brod-Drage –160 novih stanovanj.

Stanovanja za mlade družine so predvidena predvsem v sklopu obnovljenih stavb v Mestnem jedru Novega mesta. Poleg tega bo MONM zagotavljala možnosti za investicije v gradnjo hiš s strani fizičnih oseb, prodajali bodo komunalno opremljena zemljišča na območju Regrških košenic, ZN Podbreznik, OPPN Brod-Drage.
Mestna občina Novo mesto je imela v lasti štirideset stanovanj, namenjenih za oddajo za neprofitni najem in tržni najem. Lastništvo le teh je prenesla na Javni stanovanjski sklad Mestne občine Novo mesto. Vsaj eno stanovanje bo namenjeno za gibalno ovirane prosilce.

Trenutno se za neprofitni najem oddaja devetindvajset stanovanj, preostala stanovanja so prazna zaradi predvidene obnove.

Sorodni članki

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih