fbpx
Mestnik
Dogodki Aktualno Gospodarstvo

Ste že opazili novi vlak na novomeški železnici?

Prvi dizelmotorni vlaki bodo začeli voziti po Dolenjski in Kamniški progi, ter po vzpostavitvi javnega prometa na Kočevski progi. Celovita prenova voznega parka je načrtovana za vozni red 2022/2023, ko bo na voljo že večina vseh naročenih vlakov, pravijo iz Slovenskih železnic.

Prvi novi sodobni potniški vlaki bodo po tirih zapeljali do konca letošnjega leta. Prvih pet novih dizelmotornih vlakov DMV 610 pa bo po tirih zapeljalo že letos. “Do konca leta 2022 bo po slovenskih tirih zapeljalo že vseh 52 novih železniških garnitur,” povedo.

Novi vlaki bodo udobnejši in hitrejši

Vlak bo bolj prostoren, vsa vrata bodo imela izvlečno stopnico za lažji vstop, prostore za osebe z omejeno mobilnostjo ter posebne toaletne prostore zanje, posledično več mest za koles in vtičnice za polnjenje mobilnih telefonov, prenosnih računalnikov, avtomatsko klimo. Vsi vlaki bodo opremljeni tudi z wi-fi signalom, ki bo omogočil dostopanje do interneta. Skrajšali bodo potovalni čas do 10 odstotkov- novih elektromotorni vlaki imajo hitrejše pospeševanje in potovalne hitrosti do 160 kilometrov na uro, dizelmotorni vlaki pa do 140km/h. “V prihodnjih letih se bo tako povečala pogostost regonalnih povezav z manj postanki in lokalnih vlakov zvečjo zmogljivodtjo, večrja pa bo tudi udobnost in zanesljivost samega prevoza,”pravijo. Novi dizelski in večnapetostni električni in vlaki bodo omogočili tudi čezmejno regijsko povezovanje v smeri Avstrije in Hrvaške: udobno, hitro in brez prestopanja.

K.N.

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih