fbpx
Mestnik
Tradicionalni dobrodelni pohod na Trško goro 2022
Aktualno Društva Politika

Svetovni dan lionizma in Lions klub Novo mesto

Lions Clubs international (LCI) je največja mednarodna prostovoljna humanitarna organizacija na svetu,
deluje v več kot 200 državah in območjih sveta, ima skoraj 1,4 milijona članov, ki so združeni v 48.000 Lions klubih. LK Novo mesto je ustanovljen 5. junija 1993. Že od samega začetka velja za enega najaktivnejših klubov v Sloveniji, ki nesebično pomaga kjer je pomoč najbolj potrebna.

Začetki lionizma v svetu segajo v leto 1917 v Chicago (ZDA), ko je pobudnik in ustanovitelj Melvin Jones uspel motivirati tedanje poslovneže za delovanje v humanitarnih dejavnostih. Osnovni cilj lionizma je pomagati vsem, ki so pomoči potrebni.  Danes ideja lionizma živi v 220 državah sveta, v več kot 48.000 Lions klubih, v njih se združuje preko 1,4 milijona članic in članov.

Prvi Lions Klub v Sloveniji in takratni Jugoslaviji je bil ustanovljen 18. maja 1990 – Lions klub Ljubljana (ob mentorstvu LC KLagenfurt Carintia ga je ustanovil pralion Borut Miklavčič. Po tem letu so se pričeli po Sloveniji ustanavljati številni Lions in Leo klubi, ki povezani v skupno zvezo gojijo idejo lionizma na naših tleh, to je: pomagati vsem, ki so pomoči potrebni. Ob tem pa vsak klub ohranja svojo raznolikost glede na različne načine pomoči, ki jih izvaja.

Prve zamisli in spodbude za ustanovitev dobrodelne organizacije Lions kluba na Dolenjskem segajo v leto 1992, ko je lion Zlatko Rostočil, takratni član LC Nairobi Gigiri iz Kenije, seznanil in navdušil za gibanje lionizma Milana Kapetana. Kasneje se je Kapetan povezal tudi s prvim klubom v Sloveniji, tj. LK Ljubljana, kjer mu je bil v veliko pomoč in podporo pri ustanovitvenih aktivnostih lion Janez Bohorič, takratni predsednik tega kluba. Iniciativni odbor je pripravil vse potrebno za ustanovitev kluba.

5. junija 1993 je bil na gradu Otočec ustanovitveni zbor LK Novo mesto, ki so se ga poleg ustanovnih članov udeležili še dr. Walter Reinartz, LCI koordinator za območje Slovenije, lion Janez Bohorič, takratni predsednik LK cone v Sloveniji in lion Miro Bogataj iz LK Ljubljana kot guiding lion.

Andrej Petkovič, predsednik Lions kluba Novo mesto

Mandat 2023 nadaljuje usmeritev pomoči mladim, tako tistim, ki jim življenje postavlja previsoke ovire, ki jih brez pomoči ne morejo premagati kot tistim nadarjenim, ki za uresničitev svojih potencialov potrebujejo malo pomoči in vzpodbude, je povedal Andrej Petkovič, predsednik kluba.

Osrednji dogodek letošnjega mandata bo tradicionalni pohod na Trško goro, z zbranimi sredstvi preko donacij in prostovoljnih prispevkov bodo pomagali skupini mladih in vrtcu Ciciban pri nakupu nadstandardnih pripomočkov.

LKNM.

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih