fbpx
Mestnik
Aktualno Dogodki Kultura Novice

Teden ljubiteljske kulture


Teden ljubiteljske kulture je osrednji letni projekt JSKD, namenjen promociji in predstavitvi ljubiteljske kulture širši javnosti. V času, zaznamovanem z epidemijo, ki je kulturo pahnila v kar se da negotov položaj, je ena od prednostnih nalog JSKD ponovna aktivacija ustvarjalcev, umetnikov, kulturnih društev in skupin ter zvez kulturnih društev, še posebej pa si želimo k ponovnemu ustvarjanju in obiskovanju kulturnih dogodkov spodbuditi mlade. JSKD vsako leto za osrednjo temo izbere eno od umetniških zvrsti, in tako je letos ta častna vloga pripadla literaturi in instrumentalni glasbi, s čimer obeležujemo tudi Jurčičevo in Ipavčevo leto.

Med 21. in 30. majem 2021 (razširjen datum: 20. maj do 20. junij) se je že osmič zapored zgodil Teden ljubiteljske kulture (TLK), največji praznik ustvarjalnosti v sodobni družbi. Gre za promocijo ljubiteljske kulture v celoti, ki je tako globoko vtkana v našo družbo. Projekt skrbi za večjo dostopnost in mobilnost kulturnih dobrin in je namenjen podpori ljubiteljskim ustvarjalcem ter promociji ljubiteljske kulture po vsej Sloveniji in zamejstvu.

V okviru ljubiteljskih kulturnih dejavnosti namreč deluje kar 5.000 kulturnih društev in skupin, ki na letni ravni pripravijo okoli 25.000 prireditev. V ljubiteljski kulturni dejavnosti ustvarja okoli 110.00 aktivnih ustvarjalcev. Irena Yebuah Tiran, operna in koncertna pevka ter ljubiteljica knjig je letos sprejela vlogo ambasadorke branja ob Tednu ljubiteljske kulture, pokrovitelj odprtja v Novem mestu je bil župan MO Novo mesto mag. Gregor Macedoni.

Ambasadorka Irena Yebuah Tiran

MLADINA PRED MISIJO (ne)MOGOČE

Letošnje odprtje je zaznamovala predvsem umetniška beseda, saj TLK v ospredje postavlja literarno ustvarjanje in bralno kulturo, pri čemer smo se snovalci idejne zasnove osredotočili na mlade ustvarjalce. V tem duhu je zasnovano nacionalno odprtje, v režiji dr. Andreje Kopač, ki je potekalo v petek, 21. maja s predvajanjem vnaprej pripravljenega posnetka na družbenih omrežjih.

Novomeška izpostava JSKD je k sodelovanju povabila različne kolektive in posameznike, skupaj je sodelovalo preko 40 posameznikov; interpreti so dijaki in dijakinje novomeških srednjih šol (Luka Bele, Miha Dragan, Kal Kotar Dražumerič, Ajda Lea Jakše, Urban Jakše, Amika Zoja Jelič, Lovro Mirtič, Lana Traven, Maja Tomić). Glasbena skupina Parliament Attack z gosti (Klemen Berus, Anže Mraz, Bogdan Golobič, Aljaž Bastič, Luka Jahn, Gregor Hrovat, Peter Jeretina in David Zagajšek Wetter- Mr. SyncopaD) je mlad novomeški punk band, ki s svojo glasbo in izjemno povednimi besedili predstavlja glasnike prihodnosti. Plesni del so soustvarili člani Plesnega studia Novo mesto (Julija Jakljič, Klara Jordan, Jakob Kavšek, Neja Perše), spremljevalne vokale so peli člani dveh pevskih mešanih zasedb Prosavus in Pomlad, zborovodja Aljaž Bastič. Kolektiv scenografinj prihaja z novomeških osnovnih in srednjih šol (Polona Moretti, Tinkara Moretti, Alekseja Rosnaky, Julija Ivanović, Zarja Petrov, Nika Novak, Amika Zoja Jelič, Lana Traven, Maja Tomić), njihova mentorica je bila Novomeščanka mag. Ana Hribar Lemovec. S samostojnim umetniškim delom sodelujeta tudi umetnici Ana Hribar Lemovec in Satya Pene iz Pedagoške fakultete Ljubljana in Akademije za likovno umetnost in oblikovanje Ljubljana. Avtorska besedila interpretov so sestavljena iz delov lepljenk mladih na temo poezije Srečka Kosovela in iz izbranih izsekov z natečaja Festival mlade literature Urška 2021 v organizaciji JSKD.

Parliament Attack

Beseda v likovnem delu


Kot že naslov pove je bil tudi 4. likovni natečaj za osnovnošolce obarvan literarno, letos prvič pa smo k sodelovanju povabili tudi srednješolce. K natečaju so pristopili vsi mlade, ki so pod mentorstvom svojih likovnih pedagogov ustvarjali na določeno temo s katero smo si organizatorji želeli na široko odprti likovni prostor črkam, znakom in besedilom. Povezava med besedo in sliko je v likovni umetnosti namreč navzoča že od samih začetkov človeškega izražanja, sodobna likovna umetnost pa besedi/sporočilu danes predaja del likovnega prostora tudi v širšem javnem bivanjskem prostoru. Razpisana tema ni omejevala ne vsebine, ne sloga, ustvarjalci so se sami odločili za katerikoli slogovni izraz, tehniko, za ploskovni ali prostorski način oblikovanja, le besedni zapis v kakršni
koli obliki je moral biti prepoznaven element pri oblikovanju likovnega dela in s tem nosilec vizualnega sporočila. Skupaj smo prejeli 58 likovnih del, učenci in dijaki prihajajo iz devetih osnovnih in srednjih šol. Dela je že pregledala in ocenila tri članska strokovna komisija v sestavi mag. lik. umetnosti Vesna Di Domenico, akad. slikar Janez Zalaznik in mag. um. zgodovine Eva Malalan.

Likovni natečaj bomo zaključili konec junija s pregledno razstavo v prostorih JSKD v KC Janeza Trdine. Razstava bo na ogled do konca septembra.

NOVO MESTO KULTURE


Na ploščad pred Kulturnim centrom Janeza Trdine smo postavili na ogled razstavo z naslovom NOVO MESTO KULTURE. Z razstavo na ogled postavljamo najbolj reprezentativne skupine (otroške, mladinske in odrasle), posameznike, društva in kolektive, ki se uvrščajo na regijska in državna srečanja, tekmovanja. Nekateri med njimi dosegajo izjemne rezultate tudi na mednarodnih tekmovanjih.

Razstava je na ogled do 13.6., po tem datumu se za mesec dni preseli še na Glavni trg.

POTUJOČI LABOD


Na ogled smo postavili tudi del razstave lepljenk, ki je nastala v okviru mednarodnega projekta mladih in nosi naslov LEPLJENKA – POTUJOČI LABOD. V projektu je v dveh posameznih obdobjih (2015-2018 in 2019-2021) sodelovalo preko 570 gimnazijcev iz 13 slovenskih in 7 gostujočih gimnazij iz tujine. S projektom bomo nadaljevali tudi v naslednjem šolskem letu. Pred nami tako mladi skozi izdelane lepljenke razgrinjajo svoja razmišljanja povezana z nenehnim izpraševanjem obstoja mladega človeka v družbi, kot ga vidijo, kot pravijo sami »kot utapljajočo srce« v notranjih razprtijah in družbeni neenakosti. Njihova samonikla razmišljanja nas nikakor ne
pustijo ravnodušne. Idejni vodja projekta je pesnik in pisatelj Samo Dražumerič, so mentor delavnic je ilustrator Peter Škerl.

Razstava je na ogled do 13.6. na ploščadi pred Kulturnim centrom Janeza Trdine, v času od 13.6. do 10.7. pa jo boste zasledili še na Glavnem trgu.

V MAJHNEM PLAŠČU BESED


V okviru Tedna ljubiteljske kulture se bo letos odvijalo tudi Srečanje najmlajših literatov osnovnih šol, ki se sicer odvija vsako leto pod okriljem dolenjskega knjižnega sejma, ki ga pripravlja Kulturno umetniško društvo Krka v sodelovanju z Mladinsko knjigo, Knjižnico Mirana Jarca in našim Skladom. Letošnje srečanje bo potekalo nekoliko drugače, ko običajna leta, če bo le mogoče javno v ponedeljek, 10. junija v parku Rastoče knjige pred Knjižnico Mirana Jarca. Prejeli smo izjemno povedna
besedila najmlajših literarnih talentov, mnogi med njimi so v pesmih ali kratkih proznih besedilih odgovarjali na vprašanja, kako jih bogati lahko jezik, kako jim pisanje pomeni lahko zavetje pred stiskami s katerimi se soočajo, kakšno razkošje so knjige, kako mogočen je svet literature in kako mogočen sem jaz, ki si drznem igrati z besedami. Kako je moj umetniško- literarni svet poseben, samosvoj, edinstven in nikomur podoben!

Klavdija Kotar, JSKD, OI NOVO MESTO

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih