fbpx
Mestnik
Aktualno Gospodarstvo Novice Občina

Tretja razvojna os: Civilna iniciativa 3ROS-jug v tožbo

Civilna iniciativa 3ROS-jug je na upravno sodišče vložila tožbo zoper izdano gradbeno dovoljenje za prvo petkilometrsko etapo južnega dela ceste tretje razvojne osi v Novem mestu. Nasprotujejo namreč načrtovani varianti poteka ceste.

Tožbo zoper gradbeno dovoljenje za gradnjo prve in druge etape južnega dela ceste tretje razvojne osi so vložili, ker je ministrstvo za okolje in prostor družbi Dars dovolilo gradnjo štiripasovne daljinske tranzitne ceste po ulicah naselja Novega mesta in ne mimo njega, “kot je to pogosto zavajajoče predstavljeno javnosti”, so pojasnili na svoji spletni strani.

Civilna iniciativa 3ROS-jug je pred oktobrsko izdajo gradbenega dovoljenja sodno dosegla že vnovični postopek izdaje okoljevarstvenega soglasja za gradnjo prve etape ceste tretje razvojne osi-jug v Novem mestu.

Dars je sicer gradbeno dovoljenje za ta prvi del ceste dobil 21. oktobra, še pred njegovo pravnomočnostjo pa so minister za infrastrukturo Jernej Vrtovec in predstavniki Mestne občine Novo mesto, območnega gospodarstva ter Darsa v Novem mestu konec oktobra povedali, da če ne bo nadaljnjih zapletov, začetek gradnje pričakujejo proti koncu zime.

VIR: DARS

Minister Vrtovec je hkrati pozval k odgovornosti in da ne bi več prihajalo do zapletov, ki po njegovih besedah postopka ne morejo več preprečiti, lahko pa ga dodatno zavlečejo. Sicer pa želi, da bi gradbeno dovoljenje čim prej postalo pravnomočno in da bi januarja ali februarja lahko začeli graditi, je še pristavil.

Izjave se je udeležil tudi predsednik uprave Darsa Valentin Hajdinjak, ki je navedel, da naj bi novomeška petkilometrska cestna etapa po ocenah stala 102,5 milijona evrov, denar pa bo kot investitor zagotovil Dars.

Gradnjo naj bi končali v štirih letih oz. 48 mesecih. Kot novost je navedel, da novomeškega vzhodnega avtocestnega priključka ob gradnji ne bodo popolnoma zaprli, ampak bo promet tam potekal omejeno ter ob polovični cestni zapori. Da bi okolje med gradnjo čim manj obremenili z izpusti, prahom in drugimi vplivi, pa so gradnjo nekoliko podaljšali od načrtovanega, je še povedal Hajdinjak.

Gre sicer za pet kilometrov hitre ceste od novomeškega vzhodnega avtocestnega priključka do priključka za tovarno Revoz in hkrati novo novomeško vzhodno obvoznico.

Zaradi zapletov pri postopkih za gradnjo omenjenega cestnega odseka je prišlo do vsaj dvoletne zakasnitve projekta.

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih