fbpx
Mestnik
Poznate tisto: "Z možgani na off in s čivavo na straži..."
Aktualno Narava & zdravje Novice Zanimivosti & Zabava

Uživate na dopustu in vas kliče šef. Kaj storite?

Se med dopustom znate odklopiti? Ali ste med tistimi, ki na plaži pregleduje službene maile in na izlet nujno vzamete služben telefon. Ja, ljudje smo si različni. A pravico do odklopa v času koriščenja letnega dopusta, imamo vsi. Odgovornost delodajalca pa je, da zaposlenemu zagotovi občutek, da se »svet ne bo podrl«, ko ga ne bo. Delodajalec bi delo moral organizirati tako, da bo nujne zadeve opravil nekdo od sodelavcev. Te dni, k tej miselnosti poziva Aleš Kušlan Kranjc, Ekvilib Inštituta, ki organizacijam podeljuje certifikat Družbeno odgovoren delodajalec (DOD).

Tisti, ki še niste bili na dopustu, še kako veste, kako nujen je. Nujen, da se človek spočije in nujen, da lahko dobi nov zagon za delo. A zgolj odklop od službenih dolžnosti pomeni dopust.

Mediana je tudi letos opravila zanimivo raziskavo o dopustniških navadah Slovencev.

Ali ste vedeli, da si je v zadnjih 12 mesecih polovica vprašanih privoščila dopust, ki je trajal dlje kot 5 dni. Slaba tretjina kratek oddih do 4 dni, več kot četrtina vprašanih si pa oddiha sploh ni privoščila.
Med tistimi, ki so se na dopust v zadnjem letu odpravili, jih je samo 29 % tistih, ki so bili na počitnicah 2 tedna, 37 % tistih, ki so preživeli dopust en teden ali manj, skoraj 17 %, ki jih je preživljalo dopust 3 tedne, in malo manj kot 18 % tistih, ki so dopustovali 4 tedne ali več.

Med najbolj priljubljene aktivnosti, ki jih Slovenci najraje počnemo na dopustu so uživanje na plaži, sončenje, preživljanje časa z družino, ogledovanje naravnih znamenitosti, raziskovanje lastne države, kampiranje, hoja v hribe in obiskovanje parkov in vrtov. Med najmanj priljubljene sodita učenje tujih jezikov in delavnice učenja lokalnih veščin.* SURS navaja, da je četrtina prebivalcev Slovenije, kot razlog za neodhod na dopust navedla pomanjkanje prostega časa, petina je navedla finančne razloge, 16 % prebivalcev se pa ni odpravilo na dopust zaradi pandemije covida-19.

Ne glede na to, ali uživate na rajski plaži ali na domačem vrtu, Inštitut Ekvilib predlaga, da si med dopustom onemogočite dostop do službenih strani. Družbeno odgovoren delodajalec pa vam mora občutek, da to lahko storite, omogočiti. Kako je pa pri vas?

Če vas med letnim dopustom kliče delodajalec, se mu na klic niste dolžni odzvati.

Kako je glede dosegljivosti med bolniško in med dnevnim ali tedenskim dopustom? Tudi takrat naj se ne bi preveč bremenili z delom. No, razen, če je delavcu za ta čas odrejena pripravljenost na delo, ko pač mora biti dosegljiv.

Teorija je eno, praksa drugo. Letni dopust hitro mine. Si upate v službo z neodgovorjenimi klici delodajalca?

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih