fbpx
Mestnik
Novice Kultura

Volilno leto v Društvu knjižničarjev Dolenjske

Letošnji zbor članov Društva knjižničarjev Dolenjske je potekal 5. marca v prostorih Trdinove čitalnice Knjižnice Mirana Jarca Novo mesto na Rozmanovi 28, kjer ima društvo svoj sedež.

Po izvolitvi delovnega predsedstva je predsednica Brigita Lavrič predstavila poročilo o delovanju društva v letu 2019. V ospredju so bila nova Strokovna priporočila in standardi za splošne ter specialne knjižnice, posvetovanje Zveze bibliotekarstvih društev Slovenije je bilo v znamenju obvladovanja podatkov, proti koncu leta pa so člani društva v sodelovanju s Knjižnico Mirana Jarca Novo mesto in Slovensko iniciativo Dunaj poskrbeli za organizacijo dnevov novomeške kulture na Dunaju.

Člani so potrdili načrt dela za leto 2020, v ospredju katerega so predvsem sodelovanja z različnimi ustanovami in organizacijami ter projekt Knjigotapljenje, po katerem je društvo prepoznavno. V okviru omenjenega projekta bodo člani Društva knjižničarjev Dolenjske s podporo MO Novo mesto čez mejo ponesli novomeško pomlad in njene ustvarjalce. V letnem delovnem načrtu je, tako kot vsa leta doslej, tudi skrb za knjižničarsko stroko, povezovanje bibliotekarjev po Sloveniji ter priprava in organizacija predavanja oziroma izobraževalnega dne za knjižničarje.

Posebna točka letošnjega zbora so bile volitve. Minil je 4-letni mandat predsednice, podpredsednice, tajnice in blagajničarke. Na volitvah so bile dosedanje funkcionarke soglasno izvoljene, da prevzamejo vodenje društva tudi v obdobju 2020-2023. Izvršni odbor je dobil nekaj novih članov z drugih območij Dolenjske, medtem ko nadzorni odbor ostaja nespremenjen. Predsednica Brigita Lavrič je tako čestitala dosedanjim in hkrati novim predstavnikom društva.

Pod točko razno se je na zboru razpravljalo o problematiki izginjanja specialnih knjižnic, o novem bibliobusu za Posavje, o Deklaraciji o ničelni toleranci do sovražnega govora, ki jo je pripravila Zveza bibliotekarskih društev Slovenije, itd.

V drugem delu zbora članov je članica Irena Muc predstavila projekt Inkluzivna kultura: pot do knjižnice kot univerzalnega prostora, ki je vključen v projekt ERASMUS+.

Slovensko pisateljsko pot in možnosti sodelovanja s knjižničarji, društvom in knjižnico je na koncu predstavil mag. Igor Likar, pesnik, publicist, režiser in dramaturg, ki je eden izmed idejnih vodij omenjenega projekta Društva slovenskih pisateljev.

Zbor članov se je začel s pripovedovanjem zgodbe o menihih v pleterskem samostanu, zaključil pa s pogovorom o literarni dediščini Dolenjcev, ki jo knjižničarji radi spoznavajo in širijo med ljudmi.

Brigita Lavrič, predsednica Društva knjižničarjev Dolenjske

 

 

 

 

 

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih