fbpx
Mestnik
Aktualno Narava & zdravje

Za to boleznijo trpi že vsaka deseta odrasla oseba

Na današnji svetovni dan ledvic bodo društva ledvičnih bolnikov in zdravnikov po vsej Sloveniji z izobraževalnimi akcijami ozaveščala o pomenu zdravega življenjskega sloga za preprečevanje ledvičnih boleznih. Opozarjali bodo na dejavnike tveganja, med katerimi so neaktivnost, kajenje, debelost, sladkorna bolezen ter zvišan krvni tlak.

Bolnišnice in društva ledvičnih bolnikov bodo na svetovni dan ledvic, ki letos poteka pod geslom Stara navada je železna srajca, ki jo lahko tudi slečemo, po celotni Sloveniji organizirale info točke, na katerih bodo med drugim opravljali meritve krvnega tlaka ter srčnega utripa ter ozaveščali o ledvičnih boleznih in težavah, s katerimi se soočajo ledvični bolniki.

Ledvice skrbijo za ravno pravšnjo količino vode, soli in kislin v telesu, izločajo različne hormone in uravnavajo krvni tlak. Trajna okvara ledvic je zelo pogosta bolezen, saj jo ima že kar vsaka deseta odrasla oseba. Ima jo tudi ena od treh oseb s sladkorno boleznijo, ena od štirih debelih oseb in ena od petih oseb z zvišanim krvnim tlakom, so zapisali na spletni strani zadobroledvic.si. Na spletni strani Slovensko nefrološko društvo, Zveza društev ledvičnih bolnikov Slovenije in sekcija medicinskih sester in zdravstvenih tehnikov v nefrologiji, dializi in transplantaciji zagotavljajo veliko koristnih informacij o pomenu ohranjanja zdravja ledvic, preprečevanju in zgodnjemu odkrivanju različnih vzrokov ledvične okvare ter zdravljenju kronične ledvične bolezni.

Od štirih oseb z bolnimi ledvicami kar tri od njih tega ne vedo. Ledvice nimajo čutil, zato je to tiha bolezen, ki povzroči težave šele takrat, ko ledvice že odpovedujejo. Če ledvice odpovejo, oseba preživi le, če njeno kri redno čistijo z dializo ali ji presadijo ledvico. V Sloveniji se na ta način zdravi en na 1000 prebivalcev, so navedli.

Redni pregledi pri zdravniku in testiranje so zato še posebej pomembni za tiste, ki imajo katerega izmed prej naštetih dejavnikov tveganja za pojav bolezni. Med preventivnimi ukrepi za preprečevanje bolezni pa so tudi redno gibanje, zdrava prehrana, nadzorovanje telesne teže, nekadilstvo, obvladovanje stresa in preverjanje krvnega tlaka ter krvnega sladkorja.

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih