fbpx
Mestnik
Policija.
FOTO: Policija.si
Aktualno Kronika in policijska poročila

Prevaranta ženski ukradla več tisoč evrov

policisti Policijske uprave Novo mesto so posredovali v 69 nujnih primerih in na številko 113 prejeli 240 klicev. Obravnavali so 11 prometnih nesreč, v katerih je nastala premoženjska škoda. Zasegli so avtomobil kršitelju cestno prometnih predpisov, ki je vozil brez veljavnega vozniškega dovoljenja. Posredovali so zaradi treh kršitev javnega reda in miru na javnih krajih in v zasebnih prostorih. S področja kriminalitete so obravnavali sume kaznivih dejanj ponarejanja denarja, poškodovanja tuje stvari, vlomov in tatvin. Posredovali so zaradi nedovoljenih prehodov državne meje.

PROMETNA VARNOST

Prijeli pobeglega kršitelja

Med kontrolo prometa na območju Uršnih sel so policisti nekaj po 9. uri ustavljali voznika osebnega avtomobila Volkswagen touran. Kršitelj znakov policistov ni upošteva, s pospešeno hitrostjo je nadaljeval z vožnjo, potem pa zapeljal v gozd, kjer je avtomobil ustavil, voznik in potniki pa so poskušali pobegniti. Vse so izsledili in prijeli in opravili identifikacijske postopke. Ugotovljeno je bilo, da je avtomobil vozil 23-letnik iz okolice Metlike, v vozilu pa je bil še en potnik in dve potnici iz okolice Črnomlja. 23-letniku, ki je vozil nezavarovan in neregistriran avtomobil, bodo izdali plačilni nalog zaradi številnih kršitev Zakona o pravilih cestnega prometa, Zakona o motornih vozilih in Zakona o obveznih zavarovanjih v prometu.

KRIMINALITETA

Tatova sta se lažno predstavljala za delavca telekomunikacijskega podjetja

Na dvorišče stanovanjske hiše v Gorenji Lepi vasi (območje PP Krško) sta se nekaj pred 10. uro z osebnim avtomobilom karavan izvedbe črne barve pripeljala neznanca. S pretvezo, da sta delavca telekomunikacijskega podjetja in preverjata mobilni signal, sta prepričala oškodovanko, da jima je dovolila vstop v hišo. Ko je šla z enim izmed storilcev v zgornje nadstropje, je drugi pregledal prostore in našel ter odtujil več tisoč evrov. Oškodovanka je šele po njunem odhodu ugotovila, da je bila žrtev kaznivega dejanja.

Policisti opažamo, da so žrtve tovrstnih kaznivih dejanj predvsem starejši, tatovi delujejo v skupinah, tatvine pa so pogostejše dopoldne. Storilci žrtve z raznimi pretvezami zamotijo s pogovorom in se predstavljajo kot delavci elektro, komunalnih, telekomunikacijskih ali gradbenih podjetij, odkupovalci železa, serviserji in podobno. Njihov glavni namen je, da preusmerijo pozornost žrtve, sostorilci pa v tem času vstopijo v hišo in izvršijo kaznivo dejanje. Oškodovanci največkrat šele po njihovem odhodu ali celo v naslednjih dneh ugotovijo, da so bili žrtev kaznivega dejanja.

Občanom svetujemo, da so ob nenapovedanih obiskih neznancev še posebej pozorni. Če se osebe izdajajo za serviserje, izvajalce raznih del ipd., jim svetujemo, naj vedno zahtevajo na vpogled identifikacijsko izkaznico ali delovni nalog. Tujcev naj ne vabijo v hiše in naj jih imajo ves čas pod nadzorom. Tudi če hišo zapustijo le za kratek čas ali zaradi dela na bližnjem vrtu, naj vrata zaklepajo in imajo ključ pri sebi. Ob pojavu sumljivih oseb naj bodo pozorni na njihov osebni opis, si zapišejo registrsko številko vozila in o tem takoj obvestijo policiste na številko 113.

Vlomi in tatvineNa območju Krškega je v noči na 12. 3. nekdo vlomil v dva avtomata za hrano in pijačo. Odtujil je manjšo količino denarja, z vlomom in tatvino pa povzročil za okoli 1.700 evrov škode.

Na območju Brezine je v večernih urah nekdo poskušal vlomiti v skladiščni prostor za orodje. Ob sprožitvi alarmne naprave je storilec pobegnil.

Med 6. 3. in 12. 3. je na Bizeljski cesti v Brežicah nekdo vlomil v pomožni objekt ob nenaseljeni stanovanjski hiši in odtujil vrtno kosilnico.Na območju Trebnjega so v noči na 13. 3. neznanci vlomili v poslovne prostore prodajaln. Okoliščine policisti še preiskujejo.

MEJNE ZADEVE IN TUJCI

Nedovoljeni prehodi državne meje

Policisti so na območju PP Brežice (Dobova, Obrežje, Rakovec, Loče, Rigonce) izsledili in prijeli 30 državljanov Afganistana, devet državljanov Bangladeša, pet državljanov Rusije, tri državljane Turčije, državljana Burundija in državljana Sirije. Na območju PP Črnomelj (Podklanec, Vinica, Drenovec) so prijeli deset državljanov Maroka, državljana Sirije, državljana Sudana in državljana Alžirije. Policijski postopki s tujci, ki so nedovoljeno vstopili v Slovenijo, še niso zaključeni.

VIR: PU NM.

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih