fbpx
Mestnik
Aktualno Novice

Zaživela prenovljena prometnica, ki povezuje krajevne skupnosti pod Gorjanci

Župan Mestne občine Novo mesto Gregor Macedoni, predsednik Sveta Krajevne skupnosti Gabrje Slavko Matko in predsednik Sveta Krajevne skupnosti Stopiče Janez Murn so s prerezom traku v petek, 22. marca 2024, namenu predali prenovljeni enokilometrski cestni odsek med Pangrč Grmom in Gabrjem. Prometnica, ki povezuje krajevne skupnosti Gabrje, Stopiče in Dolž, prečka dva nova mostova, za njeno izgradnjo pa je Mestna občina Novo mesto namenila skoraj 1,3 milijona evrov.

 Projekt je obsegal prenovo daljšega cestnega odseka z dvema mostovoma prek potokov Sovpat in Babni potok ter ureditev strug pod tema mostovoma, cestnega vodnega odtoka in prometne signalizacije. Z naložbo je Mestna občina Novo mesto nadaljevala nadgradnjo krajevne infrastrukture, ki je tudi izhodišče za dostop do Gorjancev, poskrbeli pa so še za okrepitev prometne varnosti, saj je cesta Pangrč Grm–Gabrje pomembna šolska pot pod Gorjanci.

Novomeška občina je v zadnjih letih v Gabrju sicer uredila vaško središče z avtobusnim obračališčem, tamkajšnji gasilci so se razveselili novozgrajenega prizidka gasilskega doma, za izletnike in pohodnike, ki se podajajo na Gorjance, pa so pod cerkvijo zgradili avtomobilsko parkirišče. Lani so vzpostavili tudi makadamsko šolsko pot med Jugorjem in Gabrjem, v prihodnje pa načrtujejo še ureditev prostorov za otroški vrtec v stavbi gabrške stare šole.

 

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih