fbpx
Mestnik
Seznam zdravnikov, ki še opredeljujejo.
Aktualno Narava & zdravje Občina

Zdravje Novomeščanov

V Novem mestu je delež občanov, ki prejemajo zdravila proti povišanem krvnem tlaku, višji od državnega povprečja, je pa zato za sladkorno bolezen nižji. Nadpovprečno se prebivalci Novega mesta odzivajo na presejalni program Svit, slabše pa na program Zora, prikazuje podatkovni portal Nacionalnega inštituta za javno zdravje.

Bolniška odsotnost

Povprečje bolniškega staleža v Novem mestu je 20,4 dneva na leto, kar je za 2,6 dni več kot lani, medtem ko povprečje v Sloveniji znaša 19,4 leta prikazuje podatkovnik NIJZ-ja.

Kolki

V novomeški občini imamo tudi nekaj manj obravnav zlomov kolka pri starejših na 1000 prebivalcev kot znaša slovensko povprečje in sicer 5,7, medtem ko slovensko povprečje znaša 6,4.

Alkohol

Procent prometnih nezgod zaradi alkohola je za 2,4% višji od povprečja v Sloveniji, ki znaša 8,5%. Alkoholu pripisljivih bolezni je le še 1,3 kar je za 0,4 odstotka manj od slovenskega povprečja, obe povprečji pa upadata od leta 2019 dalje.

Zdravila zaradi duševnih bolezni

14,6% Novomeščanov jemlje zdravila zaradi duševnih bolezni, kar je več kot pol odstotka več kot lani in se tu skoraj pokriva s slovenskim povprečjem, ki znaša 14,5 procentov.

Prekomerna prehranjenost odraslih

Kar 58,6 procentov Novomeščanov, starih med 25 in 74 let je prekomerno prehranjenih, kar pomeni da ima več kot polovica indeks telesne mase enak (ITM) ali večji od 25.

Srčna in možganska kap

Srčnih kapi je v novomeški občini enako kot na slovenski ravni, in znaša 2 na 1.000 prebivalcev in je v primerjavi z letom 2021 upadlo kar za 0,4 ljudi. Številka je nekoliko višja pri možganski kapi in znaša 2,5 na 1.000 prebivalcev, kar je za 0,1 procenta več kot znaša slovensko povprečje.

Povprečje smrti zaradi samomorov

Povprečje smrti zaradi samomorov je v Novem mestu v primerjavi z lanskim letom naraslo za 2,7 in znaša točno 21 prebivalcev na 100.000, kar je za skoraj 3 več kot na slovenski ravni.

Tabela iz podatkovnika NIJZ

Umrljivost zaradi raka

Umrljivost zaradi vseh vrst raka v Novem mestu znaša nekaj manj kot je slovensko povprečje, prikazujejo podatki na NIJZ-jevem podatkovnem portalu.

Sorodni članki

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih