fbpx
Mestnik
Aktualno Dogodki Kultura Narava & zdravje

A konoplja res osvobaja? Tako pravi celovečerni dokumentarni film

Včeraj smo si lahko v programu Art Kino Kulturnega centra Janeza Trdine lahko ogledali celovečerni film režiserja Mihe Čelarja, kateremu je sledil pogovor z režiserjem in glavnim protagonistom zgodbe Jankom Pircem, ki je bil obsojen zaradi vzgoje 8 sadik konoplje, s katerimi je želel pomagati bolnemu sinu in ženi, in je po dolgi sodni bitki bil oproščen na vrhovnem sodišču. Pogovor je povezovala Anuša Gaši.

Film je bil posnet v obdobju od leta 2016 do leta 2022. Leta 2017 je Pirc odprl istoimensko trgovino v Brežicah, kjer prodaja izdelke iz konoplje ter pomaga drugim, kjer je medicina zatajila, tu gre predvsem za bolnike s trdovratno epilepsijo. Njegov sin je zbolel po cepljenju proti adenovirusu, dobil je visoko vročino, zeleno diarejo ter diabetes tipa 1. Nezakonito, vendar legalno otrokom pomaga tudi nevrolog in otroški pediater dr. David Neubauerna na Pediatrični kliniki UKC. Na Inštitutu Jožefa Štefana v prostem času pregleda vzorce konopljinih izvlečkov, olj in smol, ki jih včasih starši dobijo na črnem trgu, ker pri nas zakonsko še ni urejeno zdravljenje s kanabinoidi. S pravnega vidika je eksperimentalno zdravljenje zdravnikov dovoljeno, ko vse drugo zataji. In tudi konoplja je legalna po mednarodni konvenciji iz leta 1961. V filmu Konoplja osvobaja vidimo primere iz Švice, Hrvaške, Srbije, Španije, Makedonije ter Kalifornije.

Celoten film je opremljen s komentarji in glasbo Ramba Amadeusa.

Čelar se dostikrat loteva snemanja prezrtih tem, in misli, da je leta 2016 tema zdravljenja z marihuano dozorela. Pirca kot protagonista zgodbe je izbral, ker je bil prvi inkriminiran zaradi 8 sadik konoplje, trave pa rekreativno ne uživa, hkrati ima značaj borca in je uspešen aktivist, ki se ne predaja. Trenutno se trudi zaključiti odnos z Republiko Slovenijo in vrniti svojo davčno številko. Njegov sin odrašča, je čedalje bolj zdrav in raste v močnega moškega. Tudi on se je pridružil dogodku.

Problematika legalizacije marihuane leži v tem, da mešamo medicinsko in rekreativno uporabo, nam je zaupal Čelar. Ljudje so po žganju in mešanju alkoholnih pijač nasilni, vendar je bilo s krščansko vero vino med mašo ritualizirano, konoplja pa ostaja stigmatizirana, čeprav ljudi sprošča in pomaga proti različnim boleznim in bolečinam.

Sorodni članki

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih