fbpx
Mestnik
kcjt
Aktualno Dogodki Kultura Novice

Art Kino v Kulturnem centru Janeza Trdine

Ste nekoč radi hodili v kino, a niste ravno navdušenec nad Hollywoodsko produkcijo? V Kulturnem centru Janeza Trdina se v programu Art kino vrtijo filmi evropske produkcije, ki vam bodo odprli obzorja in vas morda tudi navdihnili. V juniju se bodo na filmskih platnih zavrteli dokumentarec, družinski film, drama in triler. Poleg projekcij filmov se ob dokumentarcu slovenskega režiserja obeta tudi pogovorni večer.

V juniju si bomo lahko ogledali naslednje filme:

KONOPLJA OSVOBAJA / Cannabis sets you free (6. junij ob 20.00, 12. junij ob 19.00)

Miha Čelar / Slovenija, Hrvaška, Severna Makedonija / 2022 / 81 min / dokumentarni film / distribucija: Astral film 

Konoplja osvobaja je s humorjem prežet dokumentarni esej o aktivistih iz Slovenije in od drugod, ki so svoje življenje posvetili legalizaciji konoplje. Nekateri so pri tem prišli v navzkrižje z zakonom, vsi pa so tako ali drugače stopili na pot svoje osebne »konopljine revolucije« …
Film ob pripovedi glasbenika in filozofa Ramba Amadeusa s humorno distanco opisuje, kako v bliskovito razvijajočo se industrijo konoplje – kljub nasprotovanju medicine, ki ima konopljo še vedno za mamilo – vstopajo politika, farmacija in kapital.
Miha Čelar v ospredje filma postavi Janka Pirca, lastnika trgovine Konoplja osvobaja, po kateri je dobil naslov tudi film. Pirc, ki je bil obsojen zaradi vzgoje osmih sadik konoplje, s katerimi je želel pomagati bolnima sinu in ženi, je bil po sodni bitki leta 2016 oproščen, pozneje pa je nasproti sodišča, kjer je potekal proces, odprl že omenjeno trgovino.

Po ogledu filma bo pogovor s scenaristom in režiserjem Miho Čelarjem ter glavnim protagonistom Jankom Pircem, ki ga bo vodila Anuša Gaši.

JAZ IN MOJ MUC / Ru Mon chat et moi – La grande aventure de Rroû (8. junij ob 17.00, 20. junij ob 18.00)

Guillaume Maidatchevsky / Francija / 2023 / 83 min / podnapisi, francoščina / 7+ / distribucija: Fivia

Velika mačja dogodivščina.

Ru je živahen in radoveden maček, ki odkriva življenje na strehah Pariza. Njegova usoda se spremeni, ko ga posvoji desetletna Clémence. Nekega dne se družina odpelje v kočo v osrčju gora. Tako se začne izjemna pustolovščina Clémence in Ruja, ki bosta skupaj odkrivala gozd, srečala skrivnostno Madeleine in doživela čudovito zgodbo, ki ju bo za vedno spremenila.

NEKEGA LEPEGA JUTRA / Un beau matin (8. junij ob 19.00, 20.junij ob 20.00, 27. junij ob 18.00)

Mia Hansen-Løve / Francija / 2022 / 112 min / francoščina / distribucija: Fivia 

Léa Seydoux kot hči, mati in ljubimka v globoko osebnem, avtobiografsko navdahnjenem filmu Mie Hansen-Løve (Zbogom, prva ljubezen), zgodbi o žalovanju in slutnji nove ljubezni, kjer se – tako kot v resničnem življenju – prepletajo minevanje in porajanje, bolečina in radost, izguba in upanje.

Sandra živi z osemletno hčerko v majhnem stanovanju v Parizu. Redno obiskuje očeta, upokojenega profesorja filozofije, ki zaradi nevrodegenerativne bolezni počasi izgublja vid, spomin in samostojnost. Medtem ko z družino išče primeren dom za ostarele, Sandra nepričakovano naleti na Clémenta. Čeprav je poročen, se med njima začne strastno razmerje …

DVANAJSTEGA PONOČI / La nuit du 12 (12. junij ob 20.45, 27. junij ob 20.15)

Dominik Moll / Francija, Belgija / 2022 / 115 min / francoščina / distribucija: Fivia

Dvanajstega ponoči je svojevrsten detektivski triler, v katerem se zrcalijo razklana sodobna družba ter skrhani odnosi med moškimi in ženskami. Film je slavil na letošnji podelitvi cezarjev, kjer je osvojil kar šest kipcev, tudi za najboljši celovečerec.

Vsak policijski preiskovalec prej ali slej naleti na primer, ki se ga dotakne bolj kot drugi, se iz skrivnostnega razloga zarije vanj kot trska in mu ne da več miru. Za Yohana je to Clarin umor. Zaslišanja si sledijo, osumljencev ne manjka, Yohana pa vse bolj razjedajo dvomi. Gotovo je le eno: zločin se je zgodil dvanajstega ponoči.

Sorodni članki

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih