fbpx
Mestnik
Festival novomeško poletje
Foto: Alan Orlič
Aktualno Dogodki Kultura

Bliža se poletje in z njim glasbeni Festival novomeško poletje

Temperature se zvišujejo in pred nami je poletje, ko bomo lahko uživali na Festivalu novomeško poletje. Napovedanih je 7 koncertov izjemnih glasbenikov, slišali bomo Radeta Šerbedžijo, Tamaro Obrovac, Aleksandra Mežka, Bilbi, Ahmeda Burića, Roberta Petana ter Rudija Bučarja z Bando. Letos je na vrsti že tretji in seveda že tradicionalni festival, ki postaja čedalje bolj mednaroden, vabljeni pa ste vsi željni dobre glasbe, od blizu in daleč, mladi in mladi po srcu.

Dogodki bodo letos z izjemo prvega in zadnjega brezplačni, festival pa bo letos potekal med 7. julijem in 26. avgustom na treh lokacijah: na Muzejskih vrtovih, na Glavnem trgu ter v Parku Rastoče knjige pri Knjižnici Mirana Jarca. 

Festival novomeško poletje je nastal pod okriljem produkcijske hiše INJA MUSIC, katere ustanovitelja sta Anja Pavlin in Igor Ilić, leta 2020 kot odgovor na praznovanje 100. obletnice novomeške pomladi, ki se morda ni nikoli končala, temveč se je prelevila v poletje. Od tukaj izvira tudi ime festivala. Bienalno v sklopu  Festivala novomeško poletje pripravljajo tudi Festival nove novomeške glasbe, ko imajo mladi glasbeniki novega novomeškega vala priložnost predstaviti svojo avtorsko glasbo na domačih odrih. Ker smo oba, Anjo in Igorja hoteli bolje spoznati, smo ju povabili na kavo.

Anja Pavlin je pevka in avtorica glasbe, z glasbeno skupino Tretji kanu in Indigo je posnela štiri studijske albume. Igor Ilić pa je producent, ki je prišel v Novo mesto pri svojih devetih letih, ko je njegova mama dobila službo v Novem mestu kot učiteljica klavirja. Hodil je na Glasbeno šolo Marjana Kozine, kjer je igral klavir. Kasneje je igral kitaro, šolanje pa je zaključil na SAE Inštitutu kot producent in oblikovalec zvoka. Kot producent je sodeloval z zasedbami Tretji kanu, MRFY, Dan D, Bort Ross in drugimi.

Igor in Anja sta oba odraščala v Bršljinu, njuna najljubša točka danes v Novem mestu pa je obnovljen Glavni trg, vključno z novima brvema, ki sta povezali pešpoti v objemu narave novomeške reke Krke. 

Entuziasta in glasbenika Anja Pavlin in Igor ilić sta prepričana, da je Novo mesto mesto glasbe in valilnica dobrih glasbenikov, od tu izhajajo Rudolfovo, Goga band, Lost Californians, Dan D, Drevored, Plateau, Bort Ross, naštevali bi lahko v nedogled. Ni pa več klubskega prostora, kjer bi se lahko glasbeniki predstavili doma, zato sta se odločila za organizacijo bienalnega Festivala nove novomeške glasbe.

Foto: Maj Valerij

Slogan festivala je: “Prižigamo najlepše v vas!” in prihaja iz ogleda fotografij prejšnjih festivalov, ko sta videla čustva med obiskovalci, tople nasmehe in iskrice v očeh. Na prvem festivalu so na Grmskem gradu gostili Dan D, ki so bili navdušeni nad domačo publiko, prav lani pa so turisti iz Nizozemske, ki so potovali po Evropi s kombijem, navdušeno poslušali novomeške glasbene skupine, kljub temu da besedil niso razumeli. To je potrdilo izreka, da je glasba univerzalni jezik človeštva.

Organizacija takšnega dogodka je kar precejšnji zalogaj, zato se Anja in Igor zahvaljujeta vsem partnerjem in pokroviteljem festivala. Partnerji festivala so Javni sklad za kulturne dejavnosti Novo mesto, Mestna občina Novo mesto, Knjižnica Mirana Jarca Novo mesto, Dolenjski muzej ter Založba Goga. 

Da se trud izplača, govorijo tudi nagrade in priznanja. Festival je bil za leto 2022 in leto 2023 nagrajen s strani evropske festivalske asociacije, ki deluje pod okriljem evropske komisije EFFE (Remarkable Arts Festival), ter je Festival novomeško poletje zaznamoval kot enega od izjemnih evropskih festivalov.

Glede na izbor ustvarjalcev, ki so že nastopili in tudi tistih, ki še bodo, lahko Anji in Igorju zaupamo, da bosta vedno izbrala kvalitetno glasbo. Tudi če morda ne poznamo vseh ustvarjalcev, ki bodo nastopili, si bomo lahko z obiskom širili obzorja. Poleg poznanih imen prihajajo tudi imena, ki se šele uveljavljajo v slovenskem prostoru. “Dovolite, da vas presenetimo, raznežimo, nasmejimo in vam polepšamo katerega od poletnih večerov. Festival novomeško poletje – prižigamo najlepše v vas!” še povabita Anja in Igor.

D.B.

Sorodni članki

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih