fbpx
Mestnik
Aktualno Kronika in policijska poročila

Kronika PU NM: policisti razkrinkali združbo, ki je oropala starejšega občana

Policisti Policijske uprave Novo mesto so posredovali v 53 nujnih primerih in na številko 113 prejeli 187 klicev. Obravnavali so prometno nesrečo z lažjimi telesnimi poškodbami in sedem prometnih nesreč, v katerih je nastala premoženjska škoda. Posredovali so zaradi sedmih kršitev javnega reda in miru na javnih krajih in v zasebnih prostorih. S področja kriminalitete so obravnavali sume kaznivih dejanj nasilja v družini, prepovedanega prehajanja meje ali ozemlja države, poškodovanja tuje stvari, goljufije, vloma in tatvin. Posredovali so zaradi nedovoljenih prehodov državne meje.

KRIMINALITETA

Črnomaljski policisti uspešno preiskali drzno tatvino

Policisti PP Črnomelj so bili 12. 5. dopoldne obveščeni, da so neznanci v Črnomlju oropali 92-letnega moškega.  Takoj so pričeli z intenzivno preiskavo in aktivnostmi za izsleditev storilca. Zbrali so obvestila in ugotovili, da je  oškodovanec v bančni ustanovi opravil dvig gotovine v višini več kot 10.000 evrov. Ena izmed osumljenk se je v tem času prav tako nahajala na banki, kjer je opazila, da je oškodovanec prejel denar, potem pa ga počakala pred banko  in ga spremljala oziroma hodila za njim. Osumljenka je o tem po telefonu obvestila dva sostorilca in kasneje so vsi trije izmenično spremljali oškodovanca, ki je imel opravke še v več ustanovah. Ko se je 92-letnik peš odpravil proti domu, mu je eden izmed osumljenvce iz rok iztrgal vrečko z dokumenti in denarnico z denarjem ter pobegnil.

Na podlagi ugotovitev iz preiskave so policisti PP Črnomelj pridobili odredbo sodišča in na naslovu bivanje treh osumljencev v naselju Lokve opravili hišne preiskave. Našli in zasegli so mobilne telefone in manjšo količino  prepovedane droge. Zoper trojico bodo po zaključeni preiskavi na pristojno tožilstvo podali kazensko ovadbo.

Občane opozarjamo na previdnost pri dvigovanju gotovine na bankomatih ali v bančnih poslovalnicah. Pozorni naj bodo na sumljive osebe, ki jih opazujejo in spremljajo. Z zaposlenimi na banki naj se skušajo dogovoriti, da dvig opravijo v prostoru, kjer je zagotovljena zasebnost, predvsem pa naj večjih količin denarja ne prenašajo naokrog. Če je le možno naj predvsem starejše pri teh opravilih spremlja nekdo od svojcev ali oseb, ki jim zaupajo.

Vlomi in tatvine

V naselju Muhaber na območju PP Novo mesto je v noči na 1. 6. nekdo vlomil v drvarnico ob stanovanjski hiši in odtujil lopato, motiko in posodo z gorivom. Z vlomom in tatvino je povzročil za 250 evrov škode.

V Vrhpeči je med 31. 5. in 1. 6. neznanec iz rezervoarjev dveh delovnih strojev iztočil in odtujil 190 litrov goriva.

V Dolenjem Maharovcu na območju PP Šentjernej je med 31. 5. in 1. 6. neznanec z dvorišča odtujil tri korita z rožami.

Med 20. in 22. uro je v Mrtvicah na območju PP Krško nekdo iz odklenjenega objekta odtujil električno ročno orodje in suhomesnate izdelke. Lastnika je oškodoval za 2.000 evrov.

MEJNE ZADEVE IN TUJCI

Prijeli sprovajalca in tujce, ki ne izpolnjujejo pogojev za vstop v Slovenijo

1. 6. nekaj pred 10. uro so policisti na območju Čateža ob Savi ustavili osebni avtomobil ukrajinskih registrskih oznak. Med postopkom so ugotovili, da državljan Ukrajine vozilu prevaža tri državljane Turčije, ki so na nedovoljen  način vstopili v Slovenijo. Okoli 15. 30 so na Obrežju kontrolirali voznika osebnega avtomobila iz Severne  Makedonije in ugotovili, da 31-letnik prevaža tri državljane Turčije, ki ne izpolnjujejo pogojev za vstop v Slovenijo.

Državljanoma Severne Makedonije in Ukrajine so odvzeli prostost, ju pridržali in jima zasegli vozila, s katerima sta prevažala tujce. S kazensko ovadbo zaradi kaznivega dejanja prepovedano prehajanje meje ali ozemlja države ju bodo privedli k preiskovalnemu sodniku. Policijski postopki z državljani Turčije še potekajo.

Nedovoljeni prehodi državne meje

Policisti so na območju PP Brežice izsledili in prijeli 45 državljanov Bangladeša, 24 državljanov Afganistana, 15 državljanov Pakistana, 14 državljanov Maroka, pet državljanov Rusije, pet državljanov Sirije, dva državljana Kameruna. Policijski postopki s tujci, ki so nedovoljeno prestopili državno mejo, še niso zaključeni.

Sorodni članki

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih