fbpx
Mestnik
Aktualno Društva Izbor uredništva Vrtci, šole, študij

Otroški svet: ustvarjalno in zabavno

Mestna občina Novo mesto je pred poletnimi počitnicami izdala zloženko, ki zajema skoraj 40 različnih poletnih aktivnosti za šolske in predšolske otroke. Večino jih nudijo lokalne nevladne organizacije, med tiste z najdaljšo neprekinjeno tradicijo pa zagotovo sodi Otroški svet Društva za razvijanje prostovoljnega dela (DRPD) Novo mesto.

Kakšno je poletje brez Otroškega sveta? Vsekakor bolj dolgočasno. Tako meni na stotine otrok, ki se julija vsak delovnik med 10. in 12. uro zberejo v Parku Rastoče knjige pri Knjižnici Mirana Jarca v Novem mestu. Zakaj? Ker vsak dan ustvarjajo v družbi vrstnikov, za omizji spoznajo nove prijatelje in prijateljice, s končnim izdelkom obdarijo babico ali mamico, po delavnici pa se v parku tudi poigrajo.

Zato se veliko otrok iz dneva v dan vrača, nekateri Otroški svet obiskujejo že več let. Na primer 12-letna Eva, ki ga je v ponedeljek, prvi dan letošnjih delavnic, obiskala sedmo leto zapored: »Ker rada ustvarjam in sem tu spoznala že veliko prijateljic.« Že četrto leto zapored sta za drugim omizjem ustvarjala brat in sestra. 12-letna Manca in 10-letni Domen, ki je ravno zaključeval svoj izdelek, več kot dvometrsko poskončno igračo slinki.

4-letna Neža je bila Otroškem svetu prvič. Na Otroški svet jo je pripeljala babica: »Všeč mi je, kako zlagamo barve, moja najljubša je oranžna. Zdaj trakove lepim in tako bo nastala igrača.« Da izziv ni bil pretežak, je povedala 8-letna Pia, ki je delavnico obiskala z enako starim bratrancem Jašo.

»Nekaj zagotovo delamo prav,« v smehu pritrdi vodja letošnjega programa Ines Švajger. Njena ekipa se na pester julij pripravlja že dlje časa, pri izbiri delavnic so pozorni na uporabo različnih materialov, večino recikliranih, pa na različne tehnike ipd. »Želimo, da so končni izdelki tudi uporabni. Tako bodo letos pod mentorstvom naših zaposlenih in prostovoljcev izdelovali igrače, broške, kazalo za knjigo, ogrlico, denarnico itd.«

V dveh desetletjih Otroškega sveta so se spreminjale lokacije in število otrok. »V parku pri Kulturnem centru Janeza Trdine smo jih pred leti imeli tudi po 200 na dan, kar je bilo za našo ekipo res naporno. Zaradi zdravstvene epidemije so Otroški svet doletele omejitve, ki pa so pokazale, da se imajo tudi otroci lepše v manjši gneči. Zato smo obdržali sistem prijav in starše ali stare starše prosimo, da otroke prijavijo vsaj dan pred obiskom, saj se tako lažje prilagodimo dejanskemu številu otrok,« je še povedala.

Osnovni koncept ustvarjalnih delavnic je ostal enak in njegova priljubljenost z leti ne pojenja. K sreči to ne velja le za otroke, ampak tudi za prostovoljce in prostovoljke. Ena teh je Aleksandra Borse, ki na DRPD tudi med letom pomaga v njihovem Dnevnem centru za otroke: »V življenju sem veliko potovala in ko sem se vrnila domov, sem nekaj tega »svetovljanstva« našla prav na DRPD. Tudi ekipa, ki tu dela, je odlična in mednarodna. Rada imam otroke in rada ustvarjam, tako da je julijski Otroški svet pravi zame, čeprav je tempo kar naporen, priznam.«

DRPD sicer letos obeležuje 30-letnico delovanja, njihov mesec ustvarjalnih delavnic pa podpirajo Mestna občina Novo mesto, Krka d.d., Novo mesto in Knjižnica Mirana Jarca Novo mesto. Če je namreč slabo vreme, ga hitro preselijo v atrij knjižnice v neposredni bližini.

Sorodni članki

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih