fbpx
Mestnik
policija
Aktualno Kronika in policijska poročila

Policijsko poročilo: Motorist na Gorjancih pristal na tleh

Policisti Policijske uprave Novo mesto so posredovali v 75 nujnih primerih in na številko 113 prejeli 255 klicev. Obravnavali so pet prometnih nesreč, v katerih so se udeleženci lažje poškodovali in 15 prometnih nesreč, v katerih je nastala premoženjska škoda. Posredovali so zaradi sedmih kršitev javnega reda in miru na javnih krajih in v zasebnih prostorih. S področja kriminalitete so obravnavali sume kaznivih dejanj poškodovanja tuje stvari, vlomov in tatvin. Posredovali so zaradi nedovoljenih prehodov državne meje.

PROMETNA VARNOST

Neprilagojena hitrost

Črnomaljski policisti so bili nekaj po 14. uri obveščeni o prometni nesreči na cesti med Tribučami in Črnomljem. Opravili so ogled in ugotovili, da je za nesrečo odgovorna 29-letna voznica osebnega avtomobila, ki je zaradi neprilagojene hitrosti izgubila oblast nad vozilom in trčila v avtomobil 59-letnega voznika. Oba udeleženca sta se v nesreči lažje poškodovala. Policisti bodo povzročiteljici nesreče zaradi kršitve cestno prometnih predpisov uvedli hitri postopek.

Okoli 16. ure se je zgodila prometna nesreča med Metliko in Radovico pri Slamni vasi. Ogled so opravili policisti PP Metlika in po prvih ugotovitvah je 18-letni voznik osebnega avtomobila zaradi neprilagojene hitrosti izgubil oblast nad vozilom in trčil v avtomobil 33-letne voznice, ki je pravilno pripeljala iz nasprotne smeri. Oba udeleženca in 15-letna potnica iz vozila povzročitelja so se v nesreči lažje poškodovali.

Padec motorista

Nekaj po 17. uri je bila policija obveščena o padcu motorista na cesti Novo mesto – Metlika pri Vinji vasi. Policisti so ugotovili, da je 56-letni motorist zaradi neprilagojene hitrosti v ostrem ovinku izgubil oblast nad motorjem, padel in  se lažje poškodoval. Poškodovanega motorista iz Nemčije so reševalci oskrbeli in odpeljali v bolnišnico.

Na območju Policijske uprave Novo mesto smo letos obravnavali 483 prometnih nesreč, kar je 26 manj kot v enakem obdobju 2022. Zaradi posledic je ena oseba umrla (3 v enakem obdobju 2022), 14 je bilo hudo poškodovanih (27) in 153 lažje poškodovanih (178). Pri ogledih so policisti v 115 prometnih nesrečah oziroma v skoraj četrtini vseh nesreč ugotovili, da je bil vzrok za nesrečo neprilagojena hitrost (130).

Do  konca  tedna bodo policisti izvajali dve preventivni akciji in sicer za zmanjševanje hitrosti in za večjo varnost motoristov. Eden od ciljev je  zmanjševati povprečne  hitrosti  na cestah, kar bi posledično pomenilo manj mrtvih ter hudo in lažje telesno poškodovanih v prometnih nesrečah, ki se  zgodijo zaradi hitrosti. Pri 50 kilometrih na uro vozilo do zaustavitve prevozi kar 28 metrov dolgo pot. Na mokri cesti se pot ustavljanja podaljša še  za 10  metrov.  Pri višjih hitrostih je pot ustavljanja vozila daljša, težje so tudi posledice prometnih nesreč. Več o preventivnih akcijah: https://www.policija.si/medijsko-sredisce/sporocila-za-javnost/sporocila-za-javnost-gpue/118598-v-ponedeljek-se-zacneta-dve-preventivni-akciji-za-zmanjsevanje-hitrosti-in-vecjo-varnost-motoristov-vozite-zmerno

KRIMINALITETA

Vlomi in tatvine

Med 2. 6.  in 5. 6. je na Poganški ulici v Novem mestu nekdo vlomil v dva delovna stroja in odtujil dve bateriji in okoli 250 litrov goriva. Lastnik ocenjuje, da je oškodovan za okoli 2.000 evrov.

V noči na 5. 6. je na Vodnikovi ulici v Novem mestu nekdo vlomil v pomožni objekt ob stanovanjski hiši in odtujil samokolnico, nahrbtno škropilnico in osem cvetličnih korit z rožami. Lastnika je oškodoval za okoli 300 evrov.

V naselju Brege na območju PP Krško je med 4. 6. in 5. 6. nekdo vlomil v pomožni objekt ob stanovanjski hiši in odtujil električno ročno orodje.

Na območju Uršnih Sel so neznanci vlomil v tri počitniške hiše. Okoliščine policisti še preiskujejo.

MEJNE ZADEVE IN TUJCI

Nedovoljeni prehodi državne meje

Policisti so na območju PP Brežice izsledili in prijeli 30 državljanov Bangladeša, 23 državljanov Maroka, 21 državljanov  Pakistana, devet državljanov Sirije, devet državljanov Afganistana, pet državljanov Nepala, tri državljane Iraka, dva državljana Indije in po enega državljana Somalije, Alžirije, Sudana, Rusije in Kitajske. Policijski postopki s tujci, ki so nedovoljeno prestopili državno mejo, še niso zaključeni.

Sorodni članki

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih