fbpx
Mestnik
Aktualno Narava & zdravje

Pomen zdravega spanja še vedno premalo priznan

Svetovni dan spanja, ki ga obeležujemo danes, tokrat poteka pod sloganom Enake pravice do spanja za globalno zdravje. Spanje je namreč poleg zdrave prehrane in telesne dejavnosti steber človekovega zdravja, neurejeno spanje pa lahko predstavlja tveganje. Na NIJZ ob tem opozarjajo, da je pomen zdravega spanja po vsem svetu še vedno premalo priznan.

Svetovni dan spanja poteka pod okriljem Svetovne zveze za spanje, namenjen pa je ozaveščanju javnosti o pomembnosti spanja in njegovega vpliva na zdravje. S tokratnim sloganom na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ) poudarjajo, da je za izboljšanje zdravja prebivalstva nujno treba zmanjšati neenakosti in zagotoviti enake pravice do zdravega spanja za vse. To je namreč ključnega pomena za telesno in duševno zdravje ter socialno blaginjo.

Na NIJZ prepoznavajo spanje kot enega od temeljnih gradnikov zdravja. Spanje vpliva na vsa področja človekovega delovanja in kakovost življenja v vseh starostnih obdobjih. Raziskave pa kažejo, da Slovenci spimo premalo. Najbolj zaskrbljujoče izstopajo podatki o otrocih in mladostnikih. Zadnja raziskava med slovenskimi mladostniki je pokazala, da le 38,7 odstotka 11- in 13-letnikov in 19,3 odstotka 15- in 17-letnikov med šolskim tednom spi skladno s priporočili, od devet do 11 ur.

Spanje je po navedbah NIJZ ključni pokazatelj splošnega zdravja in dobrega počutja. Da bi izboljšali zdravje na tem področju, je nujna osredotočenost na raziskovanje, ozaveščanje in izobraževanje ter primerno usmerjene politike javnega zdravja.

Prepoznava spanja kot prednostne naloge Svetovne zdravstvene organizacije bi po navedbah NIJZ povečala verjetnost, da to področje države vključijo v svoje nacionalne zdravstvene programe.

NIJZ bo že 17. svetovni dan spanja obeležil v četrtek s strokovnim srečanjem Otroci in spanje, ki bo odstiralo pogled na pomemben vidik spanja v otroški dobi. “Spanje je pomemben steber zdravja, tako kot prehrana in telesna dejavnost. Pomaga pri pomnjenju in učenju ter podpira imunski sistem. Slabo spanje med drugim povzroča debelost, ki pri otrocih narašča,” so še zapisali na NIJZ.

STA.

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih