fbpx
Mestnik
Foto: Lokalno.si.
Aktualno Gospodarstvo

V Domu starejših občanov Novo mesto skušajo stanovalcem kar najbolj olajšati situacijo

V uredništvu Mestnika se zavedamo, da je trenutna situacija zaradi epidemije in izolacije zelo težka predvsem za starejše, ki bivajo v domovih, saj so izolirani od svojih najbližjih, hkrati pa se nekateri morda niti ne zavedajo, kaj se dogaja v svetu, vedo le, da jih nihče več ne pride obiskati.

Tudi mi si želimo pomagati po naših najboljših močeh, da bi starostniki to obdobje preživeli čim lažje in sproščeno, zato smo vzpostavili kontakt z Domom starejših občanov v Novem mestu ter jih povprašali o aktualnem stanju, torej kako se počutijo, kakšne aktivnosti izvajajo za popestritev dni in ali potrebujejo kakšno pomoč. Odgovorili so nam z naslednjimi besedami:

“V Domu starejših občanov Novo mesto se na najrazličnejše načine trudimo, da bi bila jesen življenja naših stanovalcev čim lepša in bogatejša. Naš cilj je omogočiti stanovalcem kvalitetno nego in oskrbo v času bivanja v našem Domu. Z reorganizacijo dela in ustvarjanjem potrebnih pogojev za delo in bivanje se kljub trenutni stresni situaciji,  še vedno trudimo slediti našemu cilju. Stanovalci v tem času namreč zelo pogrešajo svojce, skupinske aktivnosti, medsebojno druženje in številne kulturne prireditve, ki so se jih udeleževali.

Poleg rednih aktivnosti, ki jih izvajajo delavci zdravstvene nege, potekajo tudi številne druge aktivnosti, ki jih izvajamo delovni terapevti,  fizioterapevti in varuhinje. V oddelčnih jedilnicah se vsakodnevno pred zajtrkom izvedejo dihalne vaje za stanovalce, nato pa se delo nadaljuje individualno po sobah. S stanovalci se izvajajo dihalne vaje, razgibavanja, telovadbe, hoja, biosinhron terapija…V sobo jim prinesemo miselne naloge za reševanje, pobarvanke, knjige in revije…. Poučujemo jih o pomenu razkuževanja in upoštevanja predpisanih navodil za gibanje in tako dalje. Poseben poudarek je v tem času namenjen pogovoru in reševanju osebnih stisk stanovalcev. Svojcev jim žal v tej situaciji ne moremo nadomestiti, zato pa jim preko video klicev omogočamo stik z njimi. Utrip življenja si lahko ogledate tudi na naši spletni strani.

Glede na vašo pripravljenost pomagati, da bi se naši stanovalci v tej situaciji počutili čim bolje in glede na poznavanje trenutnih potreb in sposobnosti naših stanovalcev bi najbolj potrebovali tablice za komuniciranje s svojci. Trije telefoni, ki so namenjeni video klicem in nam jih je podaril Telekom so vseskozi v uporabi, velikost slike pa glede na težave z vidom večine naših stanovalcev nekoliko premajhna. Pogovori preko video klicev se, verjemite, najbolj dotaknejo srca in duše ne samo stanovalcev in svojcev, ampak tudi nas delavcev.  Med pogovorom vemo, da smo v teh trenutkih za stanovalca in svojca naredili največ kar smo lahko.

Zaradi zgoraj naštetih dejavnikov bi bili zelo veseli, če bi obstajala možnost, da bi nam lahko pomagali z donacijo tablic ali prenosnih računalnikov, ki bi lahko tudi kasneje predstavljali nove izzive pri izvajanju računalniških aktivnosti. Najlepše se vam zahvaljujemo in vam želimo lepe in zdrave dni.”

Vemo, kako pomembno je za stanovalce, da kljub razdalji ohranjajo stike s svojci, zato smo se odločili, da bomo stopili v akcijo ter povprašali o možnostih pridobitve tabličnih računalnikov za namen donacije. O našem napredku vas bomo obvestili.

M.K.

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih