fbpx
Mestnik
policija
Kronika in policijska poročila

PU Novo mesto: V nesreči hudo poškodovana peška

Policisti Policijske uprave Novo mesto so med 10. 1. in 13. 1. 2020 intervenirali v 166 nujnih primerih in na številko 113 prejeli 597 klicev. Obravnavali so prometno nesrečo, v kateri se je hudo poškodovala peška, tri prometne nesreče, v katerih so se udeleženci lažje poškodovali in sedem prometnih nesreč, v katerih je nastala premoženjska škoda. Zasegli so vozila štirim kršiteljem cestno prometnih predpisov, ki niso imeli veljavnih vozniških dovoljenj. Posredovali so zaradi 22-ih kršitev javnega reda in miru na javnih krajih in v zasebnih prostorih. S področja kriminalitete so obravnavali sume kaznivih dejanj lahke telesne poškodbe, grožnje, ponarejanja dokumentov, vlomov in tatvin. Posredovali so zaradi nesreče pri delu, požara, najdbe neeksplodiranih ubojnih sredstev in nezakonitih prehodov državne meje.

PROMETNA VARNOST

V nesreči hudo poškodovana peška

Policisti PP Novo mesto so bili 10. 1. dopoldne obveščeni o prometni nesreči pri železniški postaji Kandija v Novem mestu. Po prvih ugotovitvah in zbranih obvestilih je 53-letna voznica osebnega atomobila trčila v 75-letno peško, ki je prečkala cesto izven prehoda za pešce. Hudo poškodovano peško so reševalci odpeljali v bolnišnico.

KRIMINALITETA

Vlomi in tatvine

V Dolenji vasi pri Raki je med 8. in 10. 1. nekdo izkoristil odsotnost stanovalcev in skozi balkonska vrata vlomil v stanovanjsko hišo. Odtujil je nakit in lastnika oškodoval za 900 evrov.

V naselju Orlaka na območju Trebnjega je med 9. 1. in 10. 1. neznanec skozi balkonska vrata vlomil v stanovanjsko hišo. Odtujil je agregat, dve motorni žagi, električno ročno orodje, ključe dveh vozil in več slik. Oškodovanec ocenjuje, da je škode za okoli 10.000 evrov.

V Vrčicah na območju PP Črnomelj je med 4. 1. in 11. 1. neznanec vlomil v leseno brunarico in odtujil plinski štedilnik in štedilnik na trda goriva. Lastnika je oškodoval za 300 evrov.

V naselju Rodine pri Trebnjem je med 8. 1. in 11. 1. nekdo izkoristil odsotnost stanovalcev in skozi vrata vlomil v stanovanjsko hišo. Odtujil je denar in zlat nakit ter z vlomom in tatvino lastnike oškodoval za 2.300 evrov.

V Družinski vasi je 11. 1., ko so bili stanovalci odsotni, neznanec skozi balkonska vrata vlomil v stanovanjsko hišo. Pregledal je prostore in našel ter odtujil 1.500 evrov.

Na parkirnem prostoru na Seidlovi cesti v Novem mestu je med 11. 1. in 12. 1. nekdo vlomil v tovorno vozilo in odtujil električno ročno orodje. Škode je za okoli 2500 evrov.

V Dolenji Nemški vasi je v noči na 12. 1. neznanec vlomil v poslovne prostore podjetja in odtujil več kosov orodja.

11. 1. med 15. in 21. uro je v Grobljah pri Prekopi nekdo skozi balkonska vrata vlomil v stanovanjsko hišo in odtujil okoli 60 evrov. Z vlomom in tatvino je povzročil za 500 evrov škode.

V Veliki Loki je med 10. 1. in 12. 1. neznanec izkoristil odsotnost stanovalcev in skozi pritlično okno vlomil v stanovanjsko hiši. Odtujil pištolo, naboje, dokumente in zlat nakit. Po oceni oškodovanec je z vlomom in tatvino povzročil za okoli 4.500 evrov škode.

12. 1. med 17. in 19.30 je v Dolenji Radulji (PP Sevnica) nekdo izkoristil krajšo odsotnost stanovalcev in skozi vrata vlomil v stanovanjsko hišo. Odtujil je zlat nakit in lastnikom povzročil za okoli 2.000 evrov škode.

Policisti med preiskavami kaznivih dejanj vlomom ugotavljamo, da storilci v stanovanjske hiše vlamljajo v dnevnem času ali zgodaj zvečer, vedno pa takrat, ko v hiši ni nikogar. Ocenjujemo, da se storilci, ki vlamljajo v dnevnem času, pripravijo na izvršitev kaznivega dejanja. Najverjetneje opazujejo navade stanovalcev npr. kdaj ti običajno odidejo od doma in kdaj se vrnejo, ali imajo v hiši psa, skozi katero okno ali vrata naj vlomijo, da bo čim manj tveganja, da jih kdo opazi in podobno. Ob vlomih v temnih delih dneva, predvsem v zgodnjih večernih urah, pa vlamljajo v hiše, v katerih očitno ni nikogar in nikjer v hiši ne gori luč. Storilci vlamljajo skozi vrata ali pritlična okna, preiščejo hišo in kradejo predvsem denar in zlat nakit.

Občanom svetujemo, naj doma ne hranijo večje količine denarja in vrednejšega nakita. PIN kode plačilnih in bančnih kratic naj hranijo ločeno in naj jih ne označujejo, orožje pa naj hranijo v primernih protivlomnih in protipožarnih omarah. Omare in sefi naj bodo vgrajeni in zakriti. Vsekakor je priporočljiva namestitev alarmnih sistemov in kakovostnih ključavnic. Žal še vedno obravnavamo primere, ko so oškodovanci močno olajšali delo tatovom, saj so ti našli ključe vhodnih vrat pod predpražnikom ali »skrite«
pod bližnjim cvetličnim lončkom. Ob naši odsotnosti poprosimo sosede, da so pozorni na sumljive okoliščine in o tem obvestijo policiste. Če gremo v večernih urah za krajši čas od doma, pa poskrbimo, da so v hiši prižgane luči, televizijski ali radijski sprejemnik. Ob upoštevanju osnovnih zaščitnih ukrepov lahko občutno zmanjšamo tveganje za vlom.

MEJNE ZADEVE IN TUJCI

Zasegli ukraden avtomobil

Na mejni prehod Obrežje je 10. 1. na izstop iz Slovenije pripeljal voznik tovornega vozila za prevoz osebnih avtomobilov slovenskih registrskih oznak. Policisti so opravili mejno kontrolo in pregled natovorjenih vozil ter ugotovili, da je bilo eno izmed vozil ukradeno v Italiji. Ukraden Audi A4 so zasegli in o ugotovitvah seznanili pristojno tožilstvo.

Nezakoniti prehodi državne meje

Policisti so med opravljanjem nalog varovanja državne meje med 10. 1. in 13. 1. na območju kraja Bojanci (PP Črnomelj) in v Češči vasi pri Novem mestu izsledili in prijeli sedem državljanov Sirije, dva državljana Maroka in državljana Egipta. Postopki s tujci, ki so nezakonito prestopili državno mejo, še niso zaključeni.

OSTALE ZADEVE

Nesreča pri delu v gozdu

Črnomaljski policisti so bili 10. 1. dopoldne obveščeni o nesreči pri delu v gozdu na območju Bistrice. Opravili so ogled in ugotovili, da je 30-letni delavec opravljal sečnjo dreves. Ko je obžagoval podrto drevo, je hlod zdrsnil in delavca huje poškodoval po nogah. Okoliščine policisti še preiskujejo in bodo z ugotovitvami seznanili pristojno tožilstvo.

Alenka Drenik, PU Novo mesto

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih