fbpx
Mestnik
Policija.
Aktualno Kronika in policijska poročila

S prostora za kampiranje odpeljali počitniško prikolico

Policisti Policijske uprave Novo mesto so med 29. 3. in 2. 4. posredovali v 328 nujnih primerih in na številko 113 prejeli 853 klicev. Obravnavali so dve prometni nesreči, v katerih so se udeleženci lažje poškodovali in 33 prometnih nesreč, v katerih je nastala premoženjska škoda. Zasegli so vozila dvema kršiteljema cestno prometnih predpisov, ki sta vozila brez veljavnih vozniških dovoljenj. Posredovali so zaradi 56-ih kršitev javnega reda in miru na javnih krajih in v zasebnih prostorih. Policisti PP Metlika so zaščitili žrtev nasilja v družini in 44-letnemu nasilnežu izrekli ukrep prepovedi približevanja. S področja kriminalitete so obravnavali sume kaznivih dejanj lahke telesne poškodbe, nasilja v družini, groženj, prepovedanega prehajanje meje ali ozemlja države, poškodovanja tuje stvari, vlomov in tatvin. Posredovali so zaradi požarov, sprožitev signalno varnostnih naprav in nedovoljenih prehodov državne meje.

PROMETNA VARNOST

Povzročitelja nesreč pod vplivom alkohola

Policisti PP Šentjernej so bili 29. 3. nekaj po 15. uri obveščeni o prometni nesreči z udeležbo dveh osebnih avtomobilov na cesti v Dolenjem Mokrem Polju. Opravili so ogled in ugotovili, da je za trčenje odgovoren 62-letni voznik, ki je zaradi nepravilnega prehitevanja izgubil oblast nad vozilom in trčil v avtomobil 23-letnega voznika. V nesreči ni bil nihče poškodovan, policisti pa so še ugotovili, da je povzročitelj vozil pod vplivom alkohola. V litru izdihanega zraka je imel 0,36 miligramov alkohola (0,75 g/kg). Zaradi kršitev cestno prometnih predpisov mu bodo izdali plačilni nalog.

30. 3. okoli 13.30 se je zgodila prometna nesreča na cesti v kraju Log pri Žužemberku. Policisti PP Dolenjske Toplice so ugotovili, da je 25-letni voznik osebnega avtomobila Citroen C4 zaradi neprilagojene hitrosti izgubil oblast nad vozilom, zapeljal s ceste in se z vozilom prevrnil. Povzročitelj, ki nima veljavnega vozniškega dovoljenja, se je v nesreči lažje poškodoval. Med vožnjo ni uporabljal varnostnega pasu v litru izdihanega zraka pa je imel 0,97 miligramov alkohola (2 g/kg). Zaradi številnih kršitev cestno prometnih predpisov mu bodo izdali plačilni nalog in na sodišče naslovili obdolžilni predlog.

Kršitelj z 2,4 promili alkohola

Brežiški policisti so bili 30. 3. okoli 17.30 obveščeni o nezanesljivi vožnji voznika osebnega avtomobila na območju Brežic. Voznika Renault scenic so izsledili in ustavili. Ugotovili so, da gre za 38-letnega kršitelja, ki je imel v litru izdihanega zraka 1,15 miligramov alkohola. Odvzeli so mu vozniško dovoljenje, prepovedali nadaljnjo vožnjo in o kršitvah z obdolžilnim predlogom seznanili sodišče.

Prekoračitev hitrosti

1. 4. nekaj po 13. uri so policisti na območju Čateža ob Savi ustavili voznika kombija Mercedes vito, ki je vozil s povprečno hitrostjo 190 km/h in s tem prekoračil dovoljeno hitrost na avtocesti za 60 km/h. Zaradi kršitev cestno prometnih predpisov so 29-letnemu državljanu Kitajske izrekli globo.

KRIMINALITETA

Vlomi in tatvine

Na delovišču v Kostanjevici na Krki je med 25. 3. in 26. 3. nekdo vlomil v zabojnik in odtujil črpalko za gorivo. Z vlomom in tatvino je povzročil za okoli 2.000 evrov škode.

29. 3. med 20. in 21. uro je na parkirnem prostoru v Dobovi nekdo izkoristil krajšo odsotnost lastnice in iz odklenjenega avtomobila odtujil denarnico z gotovino in dokumenti.

V Ulici Ivana Roba v Novem mestu je v noči na 30. 3. nekdo skozi vrata vlomil v stanovanjsko hišo. Odtujil ni ničesar, nastala je le premoženjska škoda, povzročena z vlomom.

Na Tanči Gori na območju PP Črnomelj je med 24. 3. in 31. 3. neznanec vlomil v dve počitniški hiši. Odtujil je kotel za žganjekuho in z vlomi in tatvino povzročil za okoli 1.600 evrov škode.

S prostora za kampiranje v Čatežu ob Savi je 31. 3. nekdo odpeljal počitniško prikolico znamke Dethleffs, tip sportline, bele barve z modrimi obrobami.

Na gradbišču dveh stanovanjskih hiš v Gotni vasi v Novem mestu so med 30. 3. in 1. 4. neznanci odtujili vgrajene električne vodnike in poškodovali klimatsko napravo. Lastnik ocenjuje, da je škode za okoli 26.000 evrov.

Med 29. 3. in 1. 4. je v Gorenji Stari vasi na območju PP Šentjernej nekdo s pašnika odtujil šest ovc.

V Črnomlju je med 29. 3. in 1. 4. nekdo vlomil v paketomat. Policisti okoliščine še preiskujejo.

V Jurki vasi na območju PP Dolenjske Toplice je 30. 3. nekdo skozi okno v pritličju vlomil v stanovanjsko hišo, pregledal prostore in našel ter odtujil denar. Z vlomom in tatvino je povzročil za okoli 2.500 evrov škode.

MEJNE ZADEVE IN TUJCI

Prijeli tri osumljence, ki so tihotapili 14 tujcev

Policisti PP Metlika so 30. 3. nekaj po 12. uri v Drašičih kontrolirali voznika osebnega avtomobila Volkswagen passat nemških registrskih oznak. Med postopkom so ugotovili, da 37-letni državljan Litve prevaža pet državljanov Turčije, ki so nedovoljeno vstopili v Slovenijo.

30. 3. popoldne je na mejni prehod Metlika na vstop v Slovenijo pripeljal voznik osebnega avtomobila Volkswagen passat ukrajinskih registrskih oznak. 41-letni državljan Ukrajine je prevažal pet državljanov Turčije, ki ne izpolnjujejo pogojev za vstop v Slovenijo.

31. 3. nekaj po 20. uri so na Obrežju kontrolirali voznika osebnega avtomobila znamke Volvo nizozemskih registrskih oznak. 60-letni državljan Nizozemske je prevažal štiri državljane Kitajske, ki ne izpolnjujejo pogojev za vstop v Slovenijo.

Državljanom Litve, Ukrajine in Nizozemske so odvzeli prostost, jih pridržali in jim zasegli vozila. S kazenskimi ovadbami zaradi kaznivih dejanj prepovedano prehajanje meje ali ozemlja države so jih privedli k preiskovalnemu sodniku, ki je zoper vse odredil pripor. Policijski postopki z državljani Turčije in Kitajske še potekajo.

Nedovoljeni prehodi državne meje

Policisti so med 29. 3. in 2. 4. na območju PP Brežice (Dobova, Obrežje, Rigonce, Kapele, Jereslavec, Rakovec, Loče, Nova vas pri Mokricah, Slovenska vas, Velika Dolina, Čatež ob Savi, Rajec, Bukošek, Brezovica na Bizeljskem, Podgračeno) izsledili in prijeli 104 državljane Sirije, 59 državljanov Afganistana, 31 državljanov Maroka, 30 državljanov Indije, 25 državljanov Bangladeša, 24 državljanov Pakistana, 14 državljanov Turčije, 11 državljanov Nepala, sedem državljanov Mongolije, štiri državljane Kameruna, tri državljane Palestine, dva državljana Rusije, dva državljana Iraka, dva državljana Somalije, dva državljana Konga, dva državljana Sierra Leone, državljana Irana, državljana Alžirije in državljana Kitajske  . Na območju PP Črnomelj (Žuniči, Preloka, Miliči) so prijeli 28 državljanov Sirije, državljana Maroka in državljana Alžirije.  Policijski postopki s tujci, ki so nedovoljeno vstopili v Slovenijo, še niso zaključeni.

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih