fbpx
Mestnik
Aktualno Kronika in policijska poročila Politika

Sneg zrušil napihljivo streho novomeškega velodroma

V olimpijskem centru v Češči vasi pri Novem mestu je preobilen moker sneg nekaj po 13. uri danes zrušil napihljivo streho tamkajšnjega velodroma. Mestna občina Novo mesto ima sicer omenjeno streho v najemu, škode pa še ne morejo ceniti, je direktor občinskega Zavoda Novo mesto Aleš Makovac dejal za STA.

Zaradi težkih snežnih padavin so na velodromu upoštevali vse varnostne protokole. Skupaj z lastnikom, družbo Duol, so streho dodatno napihnili in notranjost velodroma segreli, kljub temu pa je bila teža novozapadlega snega prevelika in je streha klonila, je pojasnil Makovac.

Šlo je v bistvu za težo vode, ki se je nabrala ob taljenju snega. Pred padcem strehe so z velodroma odstranili vse ljudi, gasilci pa so nesrečo skušali preprečiti s črpanjem padavinske vode z vrha napihljivega balona.

Po padcu strehe skušajo na velodromu preprečiti nastanek dodatne škode, družba Duol pa išče vse možne rešitve za nastalo stanje in vnovično postavitev strehe, je še zatrdil Makovac.

V Zavodu Novo mesto, ki je upravljavec objekta, so v sporočilu za javnost zapisali, da je do vdora prišlo, kljub temu da so bili ob napovedanih vremenskih razmerah upoštevani vsi protokoli in postopki, ki jih predvideva dobavitelj strehe. “Poškodovanih ni bilo, v postopku pa so ukrepi za preprečevanje nadaljnje škode na objektu,” so zapisali. Višina povzročene škode po njihovih navedbah še ni znana.

Novomeška občina je sicer v Češči vasi v zadnjih letih prenovila, nadgradila in pokrila leta 1996 zgrajeni kolesarski velodrom in za naložbo skupaj z davkom odštela približno štiri milijone evrov. Približno 600.000 evrov sredstev sta prispevala ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport ter Fundacija za šport. Omenjeno streho so začeli graditi leta 2018 in njeno nameščanje končali leta 2019.

Novomeška občina ob velodromu gradi še plavalni bazen, celotna ponudba v Češči vasi pa naj bi omogočila delovanje vadbenega središča oz. olimpijskega vadbenega centra za kolesarstvo, atletiko in triatlon, ki bi v trikotniku Dunaj-Beograd-Milano zapolnil tovrstno praznino.

Velodrom v Češči vasi bi moral konec tedna gostiti tudi državno prvenstvo v dirkališčnem kolesarstvu, posledično pa bo morala Kolesarska zveza Slovenije (KZS) za to tekmovanje najti drugačno rešitev.

“Zaradi obilnega sneženja je streha tamkajšnjega objekta popustila in se sesedla. To pomeni, da izvedba državnega prvenstva, ki bi moralo biti ta konec tedna, žal ne bo mogoča. Več informaciji boste klubi dobili v naslednjih dneh,” so iz KZS zapisali na družbenih omrežjih.

STA./ML.

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih