fbpx
Mestnik
Velibor Čolić
Velibor Čolić v knjigarni Goga.
Aktualno Izbor uredništva Kultura

Velibor Čolić prispel v novomeško rezidenco za pisatelje

Velibor Čolić, francoski pisatelj bosanskih korenin, je včeraj 1. 8. 2023 prispel v Novo mesto v rezidenco Založbe Goga, kjer bo ostal cel avgust. Čolić je izdal 15 romanov, v slovenščino pa so prevedene tri: Sarajevski omnibus, Priričnik za izgnance ter Knjiga odhodov, ki izzide konec meseca. Ana Barič Moder je iz francoskega jezika prevedla vse tri. Knjige pa so prevedene v 15 jezikov.

Foto: Osebni arhiv Veliborja Čolića

Velibor Čolić v Novo mesto prihaja že četrtič, in pravi, da ga kliče kar “domači teren”. Države bivše Jugoslavije za njega ostajajo enak prostor, ne glede na jezik. Slovenija mu predstavlja malo bolj urejen Balkan. Zaupal nam je, da v pisateljski rezidenci uživa in je tukaj za pisanje zelo inspiriran.

Čolić hodi na rezidence po celem svetu, bil je že v Franciji, Švici, Braziliji itd., tam ponavadi pogreša nastanitev v centru mesta. Tu uživa v mestnem utripu, se podruži z Novomeščani, rad se tudi sprehaja in vozi s kolesom po Novem mestu.

29. 8. ob 19. uri bo potekal literarni pogovor o Knjigi odhodov, ki ga bo vodila Ivana Djilas. Lepo vabljeni!

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih