fbpx
Mestnik
Aktualno Novice

Zaradi meningokoknega meningitisa umrl novomeški osmošolec

Osmošolec iz Osnovne šole Bršljin, ki je bil v soboto hospitaliziran zaradi suma na invazivno meningokokno bolezen, ki povzroča vnetje možganskih ovojnic, je v nedeljo umrl, poroča MMC.

Epidemiološka služba NIJZ-ja Novo mesto je šolarjem, staršem in zaposlenim dala podrobna navodila. Vsi, ki so bili v tesnem stiku s šolarjem, ki je zaradi okužbe umrl, so dobili preventivno zdravilo. Novih primerov obolenja za zdaj ni, za Prvi dnevnik poroča Petra Držaj.

Meningokokni meningitis je akutna bakterijska bolezen, ki se začne z nenadno povišano telesno temperaturo, glavobolom, slabostjo, pogostim bruhanjem in otrdelim vratom. Značilen je pojav izpuščaja na koži v obliki drobnih krvavitev (petehije). Bolezen je imela včasih zelo visoko smrtnost, z uporabo antibiotikov se je ta precej zmanjšala, vendar je še vedno visoka (8–15-odstotna).

Prenos povzročitelja je kapljičen, kar pomeni, da se širi z drobnimi kapljicami, ki se iz ust in nosu sproščajo ob kihanju, kašljanju, ko kapljice prepotujejo razdaljo največ enega metra. Zato so za prenos najnevarnejši zelo tesni, dolgo trajajoči stiki z bolnikom. Večje tveganje za okužbo imajo osebe, ki so bile v stiku z izločki bolnikovih ust ali nosu, npr. ob uporabi istega jedilnega pribora, posod, kozarcev, so se z bolnikom poljubljale, zdravstveno osebje, ki je prišlo v tesen stik z bolnikom (oživljanje, umetno dihanje, intubacija brez ustrezne osebne varovalne opreme …), sošolci v šoli in vrtcu, s katerimi je bil oboleli v tesnejših socialnih stikih, in najbližji prijatelji, vojaški kolektivi in otroci ter mladostniki v internatih – predvsem tisti, ki spijo v istem prostoru. Glavni vir okužb je običajno zdrav nosilec, ki po navadi sam ne zboli, pojasnjujejo na NIJZ-ju.

Čas od okužbe do izbruha bolezni je od dva do 10 dni, običajno od tri do štiri dni.

Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Soglašam Več o piškotkih